Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

2.700 escolars participen al dinar 100% Horta de Lleida

Data de publicació: 15/12/2011

En el marc de l’Agenda 21 escolar, 12 centres educatius menjaran el mateix menú elaborat íntegrament amb aliments de proximitat de l’agricultura i la ramaderia

MEDI AMBIENT I HORTA

2.700 nens i nenes de 12 escoles de primària de la ciutat han participat aquest dijous al dinar 100% Horta de Lleida. Una iniciativa, que s’emmarca en les activitats de l’Agenda 21 escolar, amb l’objectiu que l’alumnat conegui i degusti un menú elaborat íntegrament amb aliments de proximitat de l’agricultura i la ramaderia.

La primera tinent d’alcalde, Marta Camps, acompanyada del regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, ha participat al dinar de l'escola Espiga amb l'alumnat de 4rt, 5è i 6è de primària  La resta d'escoles participants han estat Ciutat Jardí, Francesco Tonucci, Joan XXIII, Joc de la Bola, Països Catalans, Parc de l’Aigua, Pràctiques I, Pràctiques II, Riu Segre, Sant Jordi i Terres de Ponent.

El dinar 100% Horta de Lleida pretén demostrar a l’alumnat que és possible cuinar un àpat amb productes locals tant a l’escola com a casa i tot amb aliments propis d’alta qualitat, a més de conscienciar-los que així poden contribuir al creixement i desenvolupament de l’economia local.

El menú que han menjat els nens i nenes consistirà en una crema de verdures de temporada de l’Horta de Lleida amb carbassa, patates i porros; un estofat de vedella bruna amb pera Edenia i de postres hi haurà poma al forn amb torró d’Agramunt.

En aquesta iniciativa participent 2 explotacions de l’Horta de Lleida -Cal Brou Hortalisses Ecològiques i Del tros a la Llar- i 3 entitats promotores d’indicacions geogràfiques protegides de Lleida –Mafriseu IGP Vedella del Pirineu, Afrucat DOP Pera de Lleida i IGP Torró d’Agramunt -, i amb la col•laboració de l’Associació Lleidatana de Cuiners (ALL Cuiners) i Lluís Badia, cuiner de l’Escola Espiga.

Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte AGRIPROXI de cooperació transfronterera, que té una durada de tres anys, i proposa accions per perpetuar els espais agrícoles i enfortir les relacions entre productors i consumidors, en la mesura que millorar les rendes agràries garanteix la preservació de les activitats agrícoles i del paisatge agrari. Les altres accions complementàries de foment i divulgació de l’Horta de Lleida que es realitzen dins del projecte AGRIPROXI són:

• Mercat de l’hort a taula, de venda directa del productor al consumidor, els diumenges a la Plaça Sant Joan

• Horts educatius a les escoles de l’Agenda 21 escolar de Lleida

• Assessorament d’agricultura ecològica als professionals de l’horta de Lleida

• Jornades de portes obertes “Benvinguts a l’Horta de Lleida”

• Estudi de les possibilitats d’establiment de circuits curts de comercialització de productes agraris de l’Horta de Lleida