Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Lleida presenta un dispositiu innovador que permet sobrevolar virtualment qualsevol indret del planeta

Data de publicació: 3/5/2011

Lleida Liquid Galaxy és el primer equip d’aquestes característiques a Europa i el cinquè del món

PARC CIENTÍFIC

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del Director General de Telecomunicaciones i Tecnologías de la Información del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio, Juan Junquera, ha visitat avui el projecte “Lleida Liquid galaxy: “Amb el parc científic, navega pel món”.El Lleida Liquid Galaxy és un dispositiu novedós realitzat a partir del desenvolupament de tecnologies de realitat augmentada, que permet al visitant sobrevolar qualsevol indret del Planeta Terra, tant per la superfície com els fons o els relleus marins, així com navegar per l’espai, visualitzant els planetes, els estels, les galàxies etc. Tot plegat de manera interactiva, virtual i visualment immersiva. Aquesta característica el dota d’un component didàctic destacat i interactiu per a tots els visitants de l’exposició. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat el potencial i la innovació que suposa aquest tipus de dispositiu, que pot desenvolupar aplicacions especialment útls en matèries com la planificació urbanística o el reconeixement territorial. Arxiu de so Àngel Ros.

Per la seva banda, el director general Director General de Telecomunicaciones i Tecnologías de la Información del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio, Juan Junquera, ha remarcat la iniciativa de Lleida en matèria de potenciar les noves tecnologies amb elements com el Magical i ha explicat que dispositius com el Lleida Liquid Galaxy és un exemple dels fruits que pot donar la unió de les tecnologies de la informació i la connectivitat. Junquera ha posat de manifest també el futur d'aquestes opcions, vinculades a l'oci i la creativitat, en el sentit que suposen noves oportunitats per al teixit econòmic del país. Arxiu de so Juan Junquera

El dispositiu estarà instal•lat a la Sala Municipal d’Exposicions de la plaça Sant Joan fins al dia 27 de maig. A partir de l’11 de maig estarà obert al públic per les tardes i als matins per a les escoles.

El Parc Científic ha estat el coordinador d’aquest projecte, finançat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, amb la col•laboració de diferents empreses instal•lades al parc: Internet Web Serveis, que ha desenvolupat la tecnologia en coordinació directa amb Google; la Fundació Privada Maqcentre, que ha desenvolupat el sistema de estructures i muntatge del conjunt; Semic i Semic Internet, que ha aportat els equips informàtics que gestionen el sistema i INSON – Sony Gallery, que ha aportat els monitors i sistemes audiovisuals d’altes prestacions per a la visualització.

L’empresa GMM – ECCIA, també present al parc científic dóna suport al servei d’atenció als usuaris i visitants de l’exposició, tasca en la qual també col•labora la xarxa de telecentres de l’Institut Municipal d’Informàtica.Lleida Liquid Galaxy, el cinquè dispositiu del món i el primer d’Europa

Apart del prototipus desenvolupat per Google, només existeixen 4 dispositius al món de les característiques del de Lleida: Empresa End Point (USA) Conference galaxy (San José) Technologyc Museum, Bialik-Rogozin school in Tel Aviv i a Jakarta a l’USA embassy.

Aquest equip, desenvolupat sota les especificacions de Google, funciona mitjançant un potent conjunt d'ordinadors i pantalles de 55" muntats en una estructura decagonal. Es controlen per mitjà d'una tableta tàctil iPad i una palanca tridimensional de fàcil ús, per la qual cosa qualsevol usuari amb uns mínims coneixements informàtics el pot utilitzar.

Lleida Liquid Galaxy és, a la vegada, una plataforma oberta a nous desenvolupaments futurs, com la integració amb Open Data, videoconferència d’altes prestacions i moltes altres aplicacions.

La Realitat Augmentada és una tecnologia que permet, amb l’ajut de sistemes informàtics i les telecomunicacions, complementar i potenciar la percepció i interacció del món virtual amb el món real, fet que possibilita a l'usuari introduir-se en un entorn real augmentat amb informació addicional, virtual, generada per els ordinadors.

El concepte de Realitat Augmentada està relacionat, entre d’altres tecnologies, amb la Realitat Virtual per mitjà de diverses característiques comunes, com per exemple, la inclusió de models virtuals gràfics 2D i 3D superposats en el camp de visió de l’usuari. De fet, la realitat augmentada no reemplaça el món real per un de virtual, manté el món real que percep l'usuari i, alhora, el complementa amb informació virtual superposada a la real. Aquesta informació virtual es pot categoritzar en capes específiques que es combinen d’acord amb les necessitats de l’usuari i amb la finalitat del projecte. En aquest context, l'usuari mai perd el contacte amb el món real que té a l'abast de la seva vista i, al mateix temps, pot interactuar amb total llibertat amb la informació virtual superposada.Múltiples aplicacions

Aquesta tecnologia està introduint-se en noves àrees d'aplicació com són, entre d’altres, la reconstrucció del patrimoni històric, l'entrenament d'operaris de processos industrials, l’aprenentatge i pràctica d’itineraris i actuacions en equips d’emergència o transport, la simulació urbana, el turisme, l’urbanisme, simuladors de vol, aprenentatge de geografia, geologia, astronomia, relleu del fons submarí, màrqueting, disseny e interiorisme, paisatge urbà, guies de museus i moltes altres aplicacions didàctiques, pedagògiques i formatives.

El Lleida Liquid Galaxy forma part dels projectes vinculats al Magical, Centro de conocimiento del Plan Avanza , del Ministerio de Industria Turismo y Comercio, que amb el seu suport ha permès, dins dels diversos projectes que engloba, el desenvolupament del Projecte Magical Media, un centre de producció audiovisual i multimèdia i arxiu digital experimental, amb una inversió total, a la seva finalitzacio d’uns 11,3MM d’euro. El Magical Media és un complex de 7.000 metres quadrats situat al Parc Científic de Gardeny que permetrà el desenvolupament de projectes audiovisuals, formació universitària i de cicles superiors, vivers d’empreses audiovisuals i un centre de producció amb 4 platós, estudis de so, imatge, Dolby 7.1 , producció 3D, càmeres 4K, sistemes d’enregistrament d’alta definició, amb les tecnologies mes avançades par a la producció de vídeo digital, animació i sistemes d’arxiu digital.

El Lleida Liquid Galaxy estarà instal•lat fins al 27 de maig a la Sala d’Exposicions de la plaça Sant Joan i després s’instal•larà a l’Espai Polivalent del Parc temporalment fins la posada en marxa del Magical, que serà la seva ubicació definitiva. Aquest dispositiu estarà a la disposició de col•legis, instituts i col•legis professionals per dur-hi a terme projectes relacionats amb matèries com la història, la geografia o l’urbanisme,entre d’altres aplicacions.

Per a més informació:

www.pcital.es

http://magicalmedia.parcteclleida.es/