Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Conveni amb el Ministeri de Foment per restaurar la façana de llevant de la Paeria

Data de publicació: 21/12/2010

Dins l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques del Govern espanyol, tal com estableix la Llei de Patrimoni Històric

El ministre de Foment del Govern d'Espanya, José Blanco, i la tinenta d'alcalde Montse Parra han signat aquest dimarts el conveni de col·laboració que ha d'impulsar la restauració de la façana de Blondel del Palau de la Paeria. L'acord preveu que el Ministeri destini fons de l'1% del total d'execució de les obres públiques tal i com preveu la Llei de Patrimoni Històric, el conegut com a '1% cultural'. L'acte de signatura ha tingut lloc a Madrid, en un acte en el qual un total de 45 ens locals han rubricats acords similars al de la Paeria amb el Ministeri de Foment.

La intervenció de restauració de la façana de llevant de la Paeria està pressupostada en 332.343,36 euros, dels quals el Ministeri de Foment n'aportarà 249.257,52. L’actuació consisteix en la restauració dels paraments de la façana neoclàssica, així com la millora escultòrica dels elements decoratius originals, escultures, escuts i inscripcions, baranes de ferro i revestiments. A més, el projecte inclou la neteja, consolidació, arranjament cromàtic, hidrofugació dels revestiments de pedra natural o artificial i protecció de la façana.

També es contempla la rehabilitació i millora de les fusteries i la col•locació de nou envidrament, amb càmera de vidre, amb l’objectiu de millorar el comportament acústic i el confort ambiental tant a l’hivern com a l’estiu. L’actuació inclou millorar l’actual sistema d’enllumenat, instal•lant una nova il•luminació monumental a la façana.

La Llei de Patrimoni Històric estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destini al finançament d'intervencions de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o al foment de la creativitat. Les actuacions beneficien immobles declarats d'interès cultural o similars.

Els projectes presentants pels ens locals són aprovats per la Comissió Mixta de l'1% Cultural, a la qual participen els ministeris de Foment i Cultura.