Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Treballs de pavimentació d’una part de la rotonda de la plaça Ricard Viñes

Data de publicació: 30/3/2010

Hores d’ara, també s’encara la recta final de la plantació del centenar d’arbres i arbustos de moltes espècies diferents que hi haurà a la plaça

L’empresa adjudicatària de les obres de l’aparcament i la reurbanització de la plaça Ricard Viñes, la UTE formada per les empreses Dragados-Benito Arnó, ha iniciat la construcció de la rotonda ubicada a l’encreuament de Prat de la Riba, Rovira Roure i Balmes, que es durà a terme paral•lelament a la urbanització de la plaça, que estarà enllestida a l’estiu. La construcció de la rotonda s’executarà per fases i, en aquest sentit, s’ha iniciat per la zona més pròxima a la plaça, que queda compresa dins de l’àmbit d’execució de l’obra i, per tant, no repercuteix en el trànsit normal de vehicles.

Hores d’ara, els treballs se centren en l’acabament de les dues construccions de formigó que taparan les entrades i sortides per als vianants a l'aparcament (escales i ascensors), una pròxima a Fleming i l'altra a l'altre extrem de la plaça. Configuren uns volums elevats, però estaran dissimulats amb una espècie de grades enjardinades amb gespa. També s’encara la recta final de les tasques de plantació del centenar d'arbres i arbustos de moltes espècies diferents que “vestiran” la plaça, entre els quals hi ha magnòlies, llorers, xiprers o arbres de l'amor, naturals de la zona mediterrània que a la primavera estan coberts amb una capa de flors de color rosa. Molts dels arbres seran de gran mida, perquè puguin lluir i fer ombra ràpidament, sense necessitat d'esperar anys perquè creixin. De fet, s’ha cobert amb una espessa capa de terra la llosa que tapa el pàrquing subterrani, per poder-hi plantar arbres grans. La tria de l’arbrat s’ha escollit tenint en compte l’assessorament dels tècnics de Jardineria de l’Ajuntament de Lleida. Hores d’ara només queda per planta una desena dels arbres, que aniran entre el carrer Bisbe Ruano i la placeta situada en la cruïlla de Bisbe Ruano amb Torres de Sanui.

Pel que fa al paviment, també serà de diferents colors i tipologies, des de granit gris clar i gris fosc fins a llambordes verdes i granat. A més, l'arquitecta ha previst dibuixar un piano al paviment en honor al pianista Ricard Viñes, que dóna nom a la plaça. Així mateix, hi haurà espais destinats a les terrasses dels establiments hostalers de la plaça i s'instal•laran quatre tòtems enllaçats amb uns cables. També s’han instal•lat uns originals fanals dissenyats expressament per a la plaça per l'arquitecta autora del projecte de remodelació de la plaça, Benedetta Tagliabue, responsable del prestigiós gabinet Miralles-Tagliabue.

La Paeria va elegir a l'abril del 2008 el projecte presentat per les empreses Dragados i Benito Arnó i firmat per l’arquitecta Tagliabue, d'entre els quatre que es van presentar al concurs. A més de suposar una modernització evident, ja que el disseny de Ricard Viñes havia quedat obsolet, la plaça guanyarà zona vianalitzada i una reordenació del trànsit. En total està previst que es reurbanitzin 8.900 metres quadrats de superfície, entre la nova plaça, els dos carrers que es reordenaran i la rotonda de regulació del trànsit (que facilitarà tant els moviments d’entrada i sortida al pàrquing subterrani, així com la reordenació del trànsit dels carrers adjacents, com són Prat de la Riba, Rovira Roure i Balmes), el que permetrà recuperar gairebé 4.000 metres quadrats de superfície per als vianants en relació a la plaça actual.

El projecte aposta per un disseny en planta en forma de trapezi que manté la forma de laberint. Els accessos a l’aparcament, que tindrà tres plantes i una capacitat de 466 places, estaran integrats en la plaça i més propers al carrer Balmes. Els accessos verticals (escales i ascensor) es troben: un al costat de les rampes de vehicles i l’altre prop del carrer Fleming, tots dos a l’interior de l’àmbit de la plaça.