Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida torna a congelar els impostos i les taxes per al 2015 i baixa el valors cadastrals dels pisos un 17%

Data de publicació: 20/6/2014

Lleida tindrà teleassistència gratuïta a partir dels 70 anys, es posa en marxa el Pla de Foment al Turisme al Centre Històric, es crea un nou espai museístic al magatzem d’Arqueologia, la il·luminació ornamental de la Suda i l'enjardinament del Turó de Gardeny

La Paeria anuncia la recuperació de l’antiga L-2 autobusos, que es denominarà L-20 i la creació d’una nova línia Centre Històric-Equipaments Culturals

L’alcalde de Lleida ha anunciat també que tots els fons de la recaptació de radars i semàfors vermells aniran destinats a millores en seguretat vial i trànsit i els resultats es publicaran trimestralment

PLE DE POLÍTICA MUNICIPAL SOBRE L'ESTAT L'ESTAT DE LA CIUTAT

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat que la Paeria tornarà a congelar tots i cadascun dels impostos i taxes municipals i baixarà els valors cadastrals dels pisos un 17% per a l’exercici 2015. Ros ha fet aquest anunci en el decurs del Ple de Política Municipal sobre l’Estat de la Ciutat 2014 que ha tingut lloc avui al Saló de Sessions de la Paeria. "En una època com aquesta és lògic plantejar unes finances municipals que tinguin en compte les dificultats de les famílies i, alhora, mantenir l'alt nivell dels serveis públics que oferim a la ciutadania", ha subratllat el paer en cap . La Paeria va congelar al 2014 les taxes i impostos, mesura que va implicar un estalvi de 2’2 milions d’euros als ciutadans i "al 2015 tornem a congelar totes les taxes i impostos, també aquelles que ha baixat la subvenció d’altres administracions", ha posat de relleu l'alcalde.

Ros ha explicat que "la Paeria s’ha acollit a una Ordre Ministerial perquè, els ajuntaments que ho desitgin –i a Lleida ho fem- baixem el valor cadastral de tots els immobles en un 17 per cent. És una novetat legislativa d’enguany a la que ens hem acollit ". L’IBI quedarà congelat i, pel que fa a altres impostos, els ciutadans pagaran menys per plusvàlues, el que representarà 1 milió d’euros menys per a l’ajuntament, i també es reduirà l’Impost sobre la Renda (800.000 euros menys per a l’Administració Tributària). Aquesta baixada del valor cadastral també tindrà reduccions encara no avaluades sobre l’impost de patrimoni i de successions.

Pel que fa als serveis socials, l'alcalde ha anunciat que la teleassistència serà gratuïta a partir dels 70 anys en el proper exercici i ja quedarà reflectit a les properes ordenances fiscals i ha destacat que el nou servei de teleassistència arriba ja a gairebé a 3.300 usuaris. Des del gener, s’han tramitat 800 sol·licituds que impliquen un miler d’usuaris. Bona part dels beneficiaris, 2.962, corresponen a majors de 75 anys que gaudeixen del servei de forma gratuïta. En aquest sentit, l’alcalde ha reiterat que en anys difícils com els actuals, l’Ajuntament no ha retallat en serveis socials.

En l'àmbit relacionat amb Cultura i Urbanisme, l'alcalde ha explicat que d'aquí a unes setmanes es podran visitar les restes de gran valor arqueològic i aprofundir en el coneixement de la història de Lleida amb els plafons i les explicacions que els arqueòlegs municipals han preparat. Es tracta de la museïtzació del magatzem d'arqueologia situat a Aubarès-Pla de l'Aigua. Així mateix, Ros ha avançat que al ple del mes de juliol es licitarà el projecte del Museu Morera i a la tardor es podrà veure el nou enllumenat ornamental del Castell del Rei-la Suda.

L'Ajuntament de Lleida continua apostant decididament pel Centre Històric i, en aquest sentit, el paer en cap ha anunciat que la Generalitat acaba de concedir a l’Ajuntament de Lleida mig milió d’euros per al Pla de Foment del Turisme al Centre Històric, un projecte al que la Paeria aporta un milió més per a actuacions importants com l’accessibilitat i la senyalització a l’antiga Cuirassa –el call jueu a la zona del seminari- o l’ascensor al Dipòsit del Pla de l’Aigua, entre altres actuacions. “Un nou pas endavant al treball intens que Lleida està realitzant per posar en valor el seu patrimoni històric”.

Les xifres sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana en els primers cinc mesos de l’any reflecteixen una millora en els indicadors de seguretat. En comparació amb el mateix període de l’any passat les detencions practicades, baixen un 19’77 per cent, les denúncies en matèria de civisme, baixen un 21’50 per cent i els serveis relacionats amb menors baixen un 30’69 per cent. Pel que fa al trànsit, el nombre d’accidents baixa un 9’22 per cent , havent al 2014 59 accidents menys. A més, la lesivitat produïda pels accidents de trànsit baixa un 33’82 per cent. A més, en els darrers 12 mesos, els delictes contra el patrimoni baixen un 7’85%, el conjunt de tots els delictes disminueix un 7’92% i la suma de tots els delictes i les faltes baixa un 3’62%.

En relació a la mobilitat, el paer en cap ha destacat que tots els recursos obtinguts per l’Ajuntament de Lleida pels futurs radars de control de la velocitat i dels actuals semàfors es dedicaran a millores de vialitat i seguretat del trànsit. “Agafo el compromís de publicar trimestralment l’origen i aplicació d’aquests fons: recaptació i aplicació a la seguretat viària”, ha dit l’alcalde. I seguint en el mateix àmbit, Ros ha explicat que la qualitat del servei del transport públic també contribueix a la reducció de riscos a la via pública, perquè elimina volum de trànsit i que per aquesta raó es va emprendre la reforma del servei d’autobús urbà que en els darrers mesos s'ha anat perfilant per tal d’adaptar les línies a les necessitats dels usuaris. Així, el paer en cap ha dit que s’ha avaluat el servei a través d'enquestes que ha fet l'empresa i a partir de l’1 de setembre entraran en vigor una sèrie de modificacions que s'anunciaran amb una campanya informativa. Tot i així, Ros ha posat de relleu els canvis més importants que s'implantaran, com són la incorporació de la L-20 que cobrirà el mateix recorregut que l’antiga L-2 o Ronda. Les actuals línies L-2 i L-3 amplien el seu recorregut fins a l’Arnau de Vilanova, amb la qual cosa es connecten més barris directament amb aquest centre hospitalari. Aquestes dues línies, 2 i 3, que fan el mateix recorregut de forma invers , oferiran la mateixa funcionalitat que abans oferia l’antiga Línia 9-Hospitals. I en tercer lloc, s'introdueix una nova línia Centre Històric-Espais Culturals que, partint de l’eix Pius XII, Joan XXIII i Bisbe Ruano –on no hi havia servei de bus-, recorrerà el Centre Històric i passarà per equipaments culturals i educatius com El Mercat del Pla, l’Auditori i La Llotja.

Ros ha posat èmfasi en la tasca que s'està duent a terme des de l'Ajuntament de Lleida en matèria d'ocupació. A Lleida ciutat, hi ha una taxa d’atur sensiblement inferior a les mitjanes de Catalunya i d’Espanya, segons dades del primer trimestre de 2014. A la capital hi ha un atur del 15’32; a Lleida província, un 16’4; a Catalunya és del 22’1 i a Espanya, del 25’9. Tot i això, ha dit l'alcalde, la Paeria "no sols manté sinó que incrementa el seu esforç en polítiques de foment de l’ocupació. En aquest cas, mitjançant polítiques pactades amb el primer partit de l’oposició i amb els agents socials". Al 2013, 8.300 persones han participat en programes de l’IMO: formació, programes d’emprenedoria, servei d’intermediació laboral, etc. Del total d’usuaris, han aconseguit ocupació 868 persones.

El 2012 es va posar en marxa el Pla Ocupa’t, que ha atès 811 persones i creat 193 llocs de treball. La Paeria ha facilitat accés a finançament amb diferents línies de microcrèdit dins del Pla Ocupa’t: per a emprenedors de 16 a 34 anys, per a dones i per accedir a parcel·les dels Horts de Rufea. Aquest any s'ha posat en marxa el programa Reorienta’t, fruit del Pla Local de l’Ocupació impulsat per l’equip de govern, el grup de CiU, els sindicats Comissions Obreres i UGT i la Cambra de Comerç. S’ha presentat 454 sol·licituds i s’inseriran 50 persones en una primera fase.

Durant la resta de la seva intervenció, Àngel Ros ha continuat repassant les grans àrees de la gestió municipal com els esports, els drets civils, la cooperació i la igualtat, la salut, la joventut, la gent gran, la participació ciutadana, la coordinació de barris, la seguretat, el turisme, les noves tecnologies i el medi ambient.

El Ple aprova 10 de les 17 propostes de resolució presentades

El Ple de l’Estat de la Ciutat ha donat llum verda a deu de les disset propostes de resolució que han presentat els tres partits polítics amb representació a la Paeria (6 el PP, 7 CiU i 4 el PSC). Les propostes que han tirat endavant han estat:

1. La Paeria posarà en marxa una millora i ampliació de les línies d’autobús urbà actualment existents, d’acord amb els veïns i les entitats veïnals, amb l’objectiu de planificar un servei que faciliti una connexió més directa, eficient i freqüent, especialment entre els barris perifèrics i el centre de la ciutat.

2. La Paeria procedirà a millorar l’estat de conservació de Fonts monumentals a la ciutat, i sempre que tècnicament sigui possible, restablirà el funcionament de les Fonts monumentals del Roser, la Font de la Costa del Jan, la Font de la plaça de la Pau i la Font ubicada a la plaça Gifrè I.

3. La creació i el disseny d’un segon programa contra l’atur per al període de gener a juny del 2015 que doni resposta a la gent aturada de Lleida. El programa haurà de tenir el seu reflex i concreció en els pressupostos municipals.

4. Convocarà una reunió urgent de la taula de seguiment per avaluar aquest any d’implantació de les noves líníes de bus i conèixer els resultats de la nova enquesta que manifesti la realitat de l’oferta i demanda. I fer una campanya de promoció del transport públic urbà, un cop implementades les noves modificacions.

5. L’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb el Departament d’Interior de la Generalitat, crearà una comissió d’estudi per a la renovació del conveni de coordinació i col·laboració en matèria de seguretat pública i policia abans del 2015.

6. La Paeria facilitarà les eines necessàries, en el marc de la legalitat, perquè el conjunt del a població i la societat civil lleidatana tingui tota la informació i el coneixement adequat per exercir el dret a decidir i perquè es promogui la seva participació en el procés.

7. Sobre la transparència i el bon govern, farà una companya divulgativa per donar a conèixer als ciutadans els diferents instruments de governança oberta i Participació Ciutadana que té implementats; incentivarà la participació de les entitats de la ciutat en els Consells Territorials de Zona i els Consells Temàtics; potenciarà el portal web de participació ciutadana http://www.lleidaparticipa.cat/ i les eines que hi té incorporades; habilitarà un portal web on qualsevol ciutadà pugui enviar suggeriments i incidències a la via pública mitjançant un telèfon intel·ligent, i publicarà al web els ordes del dia de les comissions informatives per facilitar la participació de les entitats de la ciutat en el Ple.

8. Que el Govern de la Generalitat reprengui les polítiques i actuacions vinculades a la Lleida de Barris i obri noves convocatòries o n’ampliï les existents, amb la dotació econòmica suficient i incloent nous camps d’actuació, especialment els vinculats a la dignificació dels habitatges, perquè l’Ajuntament pugui presentar un nou projecte d’intervenció integral al barri de la Mariola.

9. L’Ajuntament de Lleida procedirà a revisar aquelles normes municipals que necessiten adequar-se a la Resolució del Parlament de Catalunya sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats.

10. La Paeria insta els governs central i autonòmic a reactivar les polítiques de cohesió que permetin la reactivació del Tercer Sector com a vector clau per a la cohesió i la justícia social. També a concretar estratègies de Responsabilitat Social Corporativa. A més, es compromet a estudiar la instauració a la ciutat d’una Fira de l’Economia social i solidària en el marc de Fira de Lleida.


<< Tornar