150 anys dels Camps ElisisLa Paeria - Ajuntament de Lleida

Inici

Tres segles de Lleida en un jardí de tots

Lleida commemora el 150 aniversari d'un dels seus espais més identitaris i més estimats, els Camps Elisis, un parc que simbolitza l'esperit que capgirà la ciutat a mitjans del segle XIX. Va ser l'estendard de la modernitat urbana que Lleida va viure en aquell període, de la mà de l'alcalde Fuster.

Lleida era una capital que projectava l'enderroc de les muralles per fer realitat el seu eixample i que estrenava línia de ferrocarril així com l'enllumenat a gas.

El parc va esdevenir de seguida un fenomen social per la seva intensa vinculació amb la societat del moment. Ningú no se sentia exclòs en aquest espai de relació col·lectiva. Els Camps Elisis van ser passeig, auditori teatral i musical i recinte on els lleidatans i les lleidatanes practicaven una de les modes de finals del segle XIX, passejar en bicicleta.

El desaparegut teatre fou també un escenari de cultura impregnada del naixent catalanisme -seu dels Jocs Florals-, primigeni palau de congressos de Lleida i escenari d'innombrables mítings. Pels Camps Elisis van passar polítics de la talla de Salmerón, Lerroux, Cambó, Macià i Companys, qui va acompanyar Manuel Azaña en una multitudinària visita el 1932, amb l'alcalde Salustià Estadella.

Lleida ha viscut tres segles en els Camps Elisis. Un primer període, el segle XIX i el primer terç del XX, com a símbol de jardí romàntic. Va seguir la segona meitat del segle passat, marcada pel desenvolupament industrial, en què els Camps Elisis es potencien com a espai d'exposició i de Fira, amb el Palau de Vidre, obra de l'enginyer municipal Josep M. Cots. El tercer període, amb la darrera reforma feta el 2007, representa l'obertura definitiva del parc a la ciutat, símbol del segle XXI.

Després de 150 anys, els lleidatans i les lleidatanes estem més units que mai als nostres Camps Elisis. Els seus racons guarden records inesborrables de l'esfera més íntima i familiar de moltes generacions. Els Camps Elisis són tres segles de Lleida en un jardí de tots.Àngel Ros i Domingo
Paer en cap

Activitats relacionades

A través del programa educatiu "Educació a l'Abast" de l'Ajuntament de Lleida, adreçat als centres educatius de la ciutat, hi trobareu les següents activitats relacionades amb els Camps Elisis:

ELS CAMPS ELISIS. Visita amb suport de material didàctic. Per als alumnes de Primària.

DESCOBRIM ELS CAMPS ELISIS. Itinerari lúdic (per als alumnes de cicle Infantil) i visita dinamitzada (per als alumnes de Primària i Secundària)

Més informació al telèfon 973.700.618
o al web educacio.paeria.cat


© Ajuntament de Lleida