Processos participatius en xarxaLa Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici > Pressupostos participatius

titol

 

Què són els pressupostos participatius?

Són -en aplicació del Reglament de Participació Ciutadana- una eina mitjançant la qual la ciutadania pot opinar i/o decidir quina li agradaria que fos la destinació d'una part dels recursos públics del seu municipi.

Com es pot participar en els pressupostos participatius?

 • De manera presencial, assistint a les reunions dels Consells Territorials
 • Fent aportacions mitjançant aquest mateix web
 • Als formularis disponibles als edificis i equipaments municipals

Quina mena de projectes poden optar a ser escollits?

Es valorarà que les propostes compleixin les següents condicions:

 • Donar resposta a una necessitat concreta de la ciutat
 • Fer referència a àmbits i temes de competència municipal i ser coherents amb els valors i plans municipals aprovats
 • Ser realitzables tècnicament i el màxim de viables econòmicament, i respectar el marc jurídic i legal existent
 • Ser considerada una inversió i tenir principi i final

Es classificaran els projectes en dues línies segons la seva quantia:

 • Projectes grans de ciutat, entre 50.000 i 200.000 €: se'n podran aprovar entre un i quatre, per un import que no superi els 200.000 euros en total 1
 • Projectes menors, fins a un import màxim de 50.000 €: se'n podran aprovar tants com sigui possible pel valor de la resta de la partida per a pressupostos participatius: 800.000 € menys el cost de la realització de la Consulta Ciutadana. Quant a l'elecció dels esmentats projectes, es tindrà en compte que les catorze zones (o districtes) de la ciutat, més les dues EMD (Sucs i Raimat), en siguin beneficiàries d'almenys un, cadascuna 2

Com redactar un projecte

La Paeria posarà a disposició de la ciutadania uns formularis en què s'hauran d'omplir els següents camps:

 • Identificació de la persona i/o entitat que presenta el projecte (nom, dades de contacte, etcètera)
 • Breu descripció de la proposta d'actuació (projecte), que ha de correspondre a matèries que siguin de l'àmbit competencial de l'Ajuntament
 • Redacció dels objectius que hom preveu assolir amb la realització del projecte proposat

Els formularis que han de facilitar la presentació de les propostes/projectes es trobaran a disposició de la ciutadania en aquest lloc web o, en format paper, als edificis i equipaments municipals.

Quan i com es podran presentar projectes?

Entre el 30 de març i el 30 de juny, podran fer-se arribar a la Paeria, per escrit, propostes i/o projectes a títol individual o en representació d'una associació.

Les propostes podran registrar-se de forma presencial a l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana, o electrònicament a l'espai de tràmits del web de la Paeria. També podran lliurar-se als Centre Cívics municipals.

Què i com es podrà votar?

Els projectes seleccionats seran sotmesos a consulta mitjançant el vot lliure, directe i secret dels veïns i veïnes dels diferents districtes (zones o barris) de la ciutat.

Les votacions podran ser presencials o telemàtiques.

Els veïns i veïnes podran seleccionar els projectes que volen que es portin a terme, marcant a la papereta de la consulta, o al formulari electrònic, 1 projecte gran i un màxim de 3 de petits.

Qui podrà votar els pressupostos participatius?

Qualsevol persona empadronada a Lleida i major de 16 anys.

Quan es podrà votar?

L’alcalde convocarà les consultes que es portaran a terme electrònicament (entre el 1 i el 11 de setembre) i presencialment (del 12 al 15 de setembre) en diferents centres cívics de la ciutat . Els llocs per la votació presencial seran:

 • 1r dia: als centres cívics de Balàfia, Pardinyes i Secà.
 • 2n dia: als centres cívics de Bordeta, Cappont i Magraners.
 • 3r dia: als centres cívics de Mariola, Ereta i Democràcia.
 • 4t dia: als centres cívics de Sucs, Raimat i Llívia.

Més informació sobre el procés de pressupostos participatius

 • De manera presencial:
 • Telefònicament:
  • Regidoria de Participació: 973 700 453
  • Oficina Municipal d’Atenció a la Ciutadania – OMAC: 010*

(Establiment de trucada: 0,34€ (IVA inclòs). Cost/minut: 0,26€ (IVA inclòs) tarifat per segons)

 

Descarrega document de resum dels Pressupostos Participatius en format PDF

Descarrega document explicatiu dels Pressupostos Participatius en format PDF

 

 

Tramita telemàticament una proposta de projecte

 


1 Es seleccionarà el projecte major que hagi rebut més vots en la consulta ciutadana; si una vegada seleccionat el mateix encara hi ha disponibilitat econòmica per a més, se'n seleccionarà un segon; i així successivament fins a un màxim de quatre projectes.

 

2 Per a la selecció dels projectes menors es procedirà de la següent manera: 1r. projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania; 2n projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania exceptuant els de la zona que s'hagi adjudicat el primer projecte; 3r projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania exceptuant els de les zones que s'hagin adjudicat el primer projecte i el segon; 4t projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania exceptuant els de les zones que s'hagin adjudicat el primer projecte, el segon, i el tercer; i així successivament fins al setzè projecte, un per cada zona de la ciutat.

En base a la quantitat de diners que quedi disponible després de seleccionar els primers setze projectes, hom prosseguirà en base al següent criteri: 17è projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania entre els projectes no escollits en la primera tongada. 18è projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania entre els projectes no escollits en la primera tongada, a excepció del de la zona que s'hagi adjudicat el dissetè projecte. 19è projecte: el que hagi obtingut més vots de la ciutadania entre els projectes no escollits en la primera tongada, a excepció dels de les zones que s'hagin adjudicat el dissetè i el divuitè projecte. I així fins a esgotar la partida pressupostària corresponent a projectes menors de 50.000 euros.

Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de Lleida
Contactar | Avís legal
© Ajuntament de Lleida | Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida