Lleida Marxa

Le texte qui suit est traduit par un traducteur automatique de Google.

L’historiador Jaume Barrull reflexiona des de la història sobre els fets de 1707 a Lleida

Data de publicació: 11/11/2017

L’alcalde Ros, que ha presidit l’acte commemoratiu a la Seu Vella per recordar els fets de l’11 de novembre de 1707, ha avançat que l’any 2018 se celebrarà que farà 100 anys que la Seu Vella va ser declarada Monument Històric Artístic Nacional, quan era paer en cap de la ciutat el doctor Humbert Torres

ALCALDIA

La Seu Vella de Lleida ha acollit aquest dissabte l’acte commemoratiu per recordar els fets de la caiguda de Lleida l’11 de novembre de 1707 en la Guerra de Successió. L’escriptor, historiador i doctor en Filosofia i Lletres, Jaume Barrull, ha pronunciat la conferència “1707. Una reflexió des de la història”, en què ha posat en relleu aquest moment clau i compromès del passat. L’historiador lleidatà ha afirmat que la història pot ensenyar i que no necessàriament s’ha de repetir, pel que s’és lliure de decidir “el nostre futur”. A més de repassar alguns passatges dels fets que van ocórrer i dels valors que aporta el monument, entre les diferents reflexions que ha fet Barrull ha destacat el pes internacional real que tenia Catalunya en aquell moment i ha assenyalat, sobre els fets ocorreguts, que ´”és possible que els catalans fessin, una vegada més, un càlcul erroni, massa esperançat, de les relacions internacionals”. Barrull ha conclòs demanant un exercici d’intel·ligència, no sentimental, i d’autocrítica per part “d’uns, dels altres, del mig, i dels de l’altra banda”.

El paer en cap i president del Consorci del Turó, Àngel Ros, ha iniciat el seu parlament expressant el seu desig que el vicepresident i els consellers de la Generalitat surtin ben aviat de la presó. Ros ha desitjat que el 21 de desembre sigui el final de l’aplicació de l’article 155 i que el país vagi per un camí de diàleg, seny, sensatesa i progrés per, d’aquesta manera, deixar enrere aquests moments en què es pateix institucionalment, política, econòmica i social. El paer en cap ha felicitat al conferenciant pel seu estudi històric i, recollint la visió de Jaume Barrull sobre les relacions internacionals en el segle XVIII, ha dit que ara el Govern de Catalunya no ha sabut llegir les relacions internacionals actuals i el model d’Europa en el qual Catalunya està immers”.

2018, centenari de la declaració de la Seu Vella com a Monument Històric Artístic Nacional

L’alcalde Ros ha recordat que l’any 2018 farà 100 anys que la Seu Vella va ser declarada Monument Històric Artístic Nacional, una efemèride que se celebrarà esperant poder dir que s’ha fet un pas més en el reconeixement del conjunt monumental del Turó per part de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, cal destacar la incorporació de l’expert Joan Reguant, presdient del comitè andorrà Icomos, al treball per la candidatura de Lleida a Patrimoni Mundial. Reguant ha portat amb èxit al reconeixement UNESCO a les falles del Pirineu i també ha treballat en la candidatura del paisatge del Priorat.

L’acte que ha tingut lloc a la Seu Vella ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i el director del Consorci del Turó, Joan Baigol.

El tinent d’alcalde Joan Gómez i la regidora Cristina Simó també han assistit a l’acte, que ha continuat amb una visita guiada sobre “Les petjades del 1707 a la Seu Vella”. A més, s’han fet visites guiades a les 11 i les 13 h per conèixer el conjunt monumental.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Service d'information
Téléphone 010 010 Information et conditions d'utilisation Service pour sourds ou malentendants et/ou la phonation
Adresses, téléphones et fax municipaux
paeria@paeria.cat

Voir ce site:
version Mobile | version Classique

© Ajuntament de Lleida | Avís légal
Accessibilité
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.