Regidoria de Drets civils, Cooperació i Igualtat de l'Ajuntament de Lleida
La Paeria
                                               

   Conèxier l'Àrea   
   Codesenvolupament   
   KooXacció   
   Agermanament
  Lérida-Lleida
  
   Solidàrium   
   Mirades al sud   
   Cinemón   
   Mon Món   
   Mirades   
   Colòmbia en Viu   
   Pla director 2013-2016   
   Agenda   
   Convocatories   
   Intervencions   

Cinemon

Sota el nom de CINEMÓN acollim el Cinema Solidari al carrer de les terres de Lleida. Es tracta d’un cicle per sensibilitzar a la ciutadania, envers diferents temàtiques socials, sempre enfocades respecte a la problemàtica Nord – Sud.

Aquest cicle es duu a terme any rere any el tercer cap de setmana de juliol i sempre s’organitza amb una entitat/ONGD diferents, per poder tractar temàtiques més diverses.

Cinema solidari al carrer

Amb aquest cicle de cinema pretenem reflexionar a partir de la cultura visual, oferint unes pautes d’anàlisi per a determinar el sentit de les històries que es relaten i, per tant, valorar la perspectiva que ens ofereixen en relació al tema tractat.

Considerem important realitzar aquesta reflexió a partir del cinema per la seva intervenció en la configuració de les mentalitats. A partir d'un seguit de recursos i estratègies, el cinema actua com a referent silenciós de la nostra experiència i com a tal provoca un "efecte de mirall" al presentar-se com a "reflex" de la realitat de les coses.

La realització de les activitats esmentades ens ha portat a treballar colze a colze amb les entitats i la xarxa social local de la ciutat de Lleida. D’aquest treball n’hem extret com a necessitat general continuar treballant amb la ciutadania de Lleida incidint en la configuració de les seves mentalitats. En definitiva transmetent diferents valors que ens ajudin a canviar consciències, visibilitzant diferents aspectes del món que molts casos no volem veure com ara la situació de la dona en diferents països, violència i explotació contra els infants, els règims dictatorials, els interessos de les multinacionals, les necessitats bàsiques dels pobles i col•lectius empobrits i un llarg etc...

Gràcies a la seducció de les imatges assimilem fàcilment com a propis els criteris d'interpretació que suposa sempre qualsevol forma de representació, sobretot en el cas del cinema o d'un determinat tipus de cinema que busca aquesta simbiosi amb l'espectador i l'espectadora. Els mecanismes d'identificació i la sobrevaloració que els propis mecanismes espectaculars donen a les coses mostrades facilita aquesta indiferenciació entre la realitat viscuda i la seva representació.

D’altra banda també hi ha la necessitat de plantejar activitats motivadores, adequades a la població, amb Cinemón es pretén convertir un acte sensibilitzador, en un acte lúdic, reflexiu que canvia consciències.

D’aquesta manera, CINEMÓN, intenta fugir de les activitats de sensibilització presentades fins a l’actualitat, com poden ser xerrades i conferencies en les que ens en adonem que no estan motivant l’assistència a de la ciutadania de Lleida. Es per aquest motiu que presentem una activitat innovadora carregada de contingut formatiu i lúdic que ens ajuda a augmentar els beneficiaris del nostre projecte. En l’actualitat la població de Lleida ha perdut la tradició de valorar les nits d’ estiu com una forma de relacionar-se, de gaudir dels espais oberts, i de realitzar activitats. Cada vegada més les nits d’ estiu es fan menys activitats.

Pensem que la ciutat de Lleida ha de iniciar-se en la realització de cicles de cinema oberts a tota la ciutadania, sobre tot joves i persones migrades i utilitzant espais públics, com les places de la ciutat.

Visiteu la web de Cinemon

www.paeria.cat/dcci/cinemon


Les activitats

Durant els tres dies que dura el cicle de cinema es realitzaran diferents actuacions musicals, teatrals, curtmetratges, documentals i pel·lícules que ens mostraran les diferents realitats d’rreu del món.

Durant els tres dies, a més a més de tres llargmetratges:

  • Es visualitzaran alguns projectes realitzats a diferents indrets del món per parts de les entitats i ONGD lleidatanes, exposicions que il·lustren la tasca de les mateixes i tauletes informatives.
  • Servei de bar a càrrec de la Plataforma de joves KooXacció.
  • Productes de comerç just proporcionats per Intermón Oxfam.© Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l'Ajuntament de Lleida.