Lleida Marxa
Inici Notícies

L’Any Oró arrenca amb l’objectiu de difondre la figura del bioquímic lleidatà per despertar vocacions científiques en els joves

Data de publicació: 18/3/2014

Àngel Ros: “La figura del professor i científic Joan Oró ha de servir per augmentar el nivell de coneixement científic de la societat lleidatana i, per extensió, de tot el país”

Joan Oró va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart

ALCALDIA

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, la tinenta d’alcalde i regidora de Tecnologies, Montse Mínguez, i la família de Joan Oró, entre ells la seva filla, Maria Elena Oró, han donat avui el tret de sortida a l’Any Oró, una iniciativa que, organitzada per la Paeria i el Patronat de la Fundació Oró, coincidint amb el desè aniversari de la mort del científic lleidatà, omplirà Lleida d’activitat científica durant tot l’any.

Lleida ha declarat l’any 2014 com a Any Oró, una efemèride que té l’objectiu de difondre el llegat i la figura del científic lleidatà Joan Oró i fomentar, d’aquesta manera, la cultura i les vocacions científiques com a motor de creixement personal, cultural, acadèmic a través d’un ampli programa d’activitats científiques que tindran lloc durant tot l’any.

Durant la seva intervenció, el paer en cap ha explicat que l’Any Oró té una clara vocació pedagògica, ja que pretén trametre interès per la ciència, pel coneixement i per la recerca entre els joves i, per extensió, tota la societat lleidatana. “Només amb la difusió i el coneixement de persones exemplars com Joan Oró som capaços d’ampliar la base del saber de la nostra societat i de motivar els joves i la comunitat universitària per a que dediquin la seva vida a la recerca del saber”, ha destacat Àngel Ros, qui ha finalitzat el seu discurs agraint la família la cessió del nom Oró pel progrés de la ciència a Lleida.

La filla del científic lleidatà, Maria Elena Oró, ha detallat la passió del seu pare per l’educació i el saber científic, on la reflexió i l’estudi sobre l’origen de la vida varen centrar bona part de la seva trajectòria.

Finalment, la tinenta d’alcalde Montse Mínguez ha definit Lleida com una ciutat amb una clara vocació científica, que aposta per apropar la ciència a tota la ciutadania a través d’un ampli ventall d’activitats organitzades amb motiu de l’Any Oró.

El llegat de Joan Oró, format pels seus diaris personals, apunts, treballs científics, fotografies i altres objectes, es troba actualment al Parc Científic i, amb motiu de l’Ant Oró, serà objecte de difusió i catalogació. Un dels elements paradigmàtics és la reproduccció de la lluna emprada per la NASA a l’Apollo 11, que està exposada al Parc Científic de Gardeny.

Lleida s’omple de contingut científic durant tot el 2014

Lleida dóna divendres el tret de sortida a les activitats organitzades amb motiu de l’Any Oró. Es tracta de “Fotografia i ciència”, una exposició de fotografia científica i astronòmica, a càrrec de Casimir Jover, que estarà exposada durant uns 15 dies al Parc Científic. El mateix dia tindrà lloc el taller “Introducció a la Astrofotografia”, un curs per iniciar-se a l’astrofísica, amb audiovisuals i exemples pràctics, promogut per Mensa. Posteriorment tindrà lloc la conferència “Casualitat o Causalitat: Ciència del caos en economia” a càrrec de Sergi Gámez.

L’any Oró inclou també una gran exposició sobre el llegat de Joan Oró, que ha de permetre mostrar el fons de la Fundació Oró i presentar alguns dels futurs elements o continguts del futur Museu del Clima i el Medi Ambient. L’exposició anirà acompanyada, també, d’accions paral·leles com conferències i tallers científics, on hi destaca la participació activa de diversos centres escolars.

També s’impulsarà la Setmana de la Ciència al Carrer, amb activitats relacionades amb astronomia.

Joan Oró, el científic i filòsof de la vida

Fill d'una família de flequers de la ciutat de Lleida, des de petit es va mostrar interessat pel paper de la humanitat a l'univers. La reflexió i l’estudi de l’origen de la vida varen centrar la seva atenció els anys d’estudiant, primer a Barcelona i després als Estats Units. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, es va doctorar en Bioquímica pel Baylor University College Of Medicine de Houston.

Oró va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va participar també com a membre de la Junta Espacial de l'Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d'exploració espacials. Aquests projectes inclouen entre d'altres, l'estació internacional en òrbita terrestre, i el viatge tripulat al planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l'any 1980, per a col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat.

L’any 1993 es va posar en marxa la Fundació Joan Oró a Lleida, amb l’objectiu de promoure iniciatives per al desenvolupament dels coneixements científics i de recerca. Entre els seus objectius s'inclou també el trasllat de la documentació del llegat cultural del doctor Joan Oró, i promoure la creació d'un Museu Cultural i Científic de Lleida, amb especial èmfasi sobre tot allò que es refereix a l'origen i l'evolució de la vida, cosmoquímica i ciències de l'espai, d'acord amb la línia de recerca del doctor Joan Oró.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.