Lleida Marxa
Inici Notícies

Roc Pifarré rep el Premi Internacional Ciutat de Lleida

Data de publicació: 8/6/2009

La distinció reconeix la tasca en favor de la visibilització, presència o ressò internacional de Lleida

Un emocionat Roc Pifarré ha rebut aquesta tarda el Premi Internacional Ciutat de Lleida en el decurs d'un acte celebrat al Saló de Sessions de la Paeria i presidit per l'alcalde, Àngel Ros, acompanyat del president del jurat, el diplomàtic Eugeni Bregolat. El guardó, que la Paeria ha instituït enguany, reconeix socialment i institucional la tasca desenvolupada en favor de la visibilització, presència o ressò internacional de la ciutat de Lleida i el seu territori més proper.

Arxiu de so d'Àngel Ros, sobre els Premis i la seva concessió al doctor Pifarré.
Arxiu de so de Roc Pifarré (1) sobre el nivell actual de la investigació mèdica.
Arxiu de so de Roc Pifarré (2). Assenyala que confia plenament en el futur de la investigació i elogia la política del president dels EUA d'afavorir l'enginyeria genètica i el treball amb cel·lules mare


El guardó consisteix en una reporducció del Bronze d'Ascoli, document legal de l'any 89 a C, que reconeixia la concessió de la ciutadania romana a cavallers ilerdenses pel valor i honor demostrat en la batalla d'Ascoli.

Roc Pifarré i Florejachs (Lleida, 1929) és metge cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA). És pioner en les operacions coronàries i està reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial.

El doctor va cursar estudis de medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià al 1953. Es traslladà als EUA, on amplià estudis a la Georgetown University de Washington (1956) i a la Macgill University de Montreal.

Dedicat principalment a l'estudi de la patologia de l'aparell circulatori i respiratori, és autor de molts treballs de la seva especialitat i cap del departament de cirurgia toràcica i cardiopulmonar del Loyola University Medical Center de Chicago, des d'on ha impulsat el desenvolupament de la cirurgia cardíaca.

L'any 1972 va ser el primer cirurgià del món a operar enmig d'una crisi cardíaca amb òptims resultats.

Al llarg de la seva carrera ha obtingut diferents reconeixements, entre altres, el certificats especial del Canadà en Cirurgia Toràcica (1964), el certificat del Consell Amerià de Cirurgia General (1965) i Toràcia (1967), el Premi al Mèrit Civil atorgat epl Rei d'Espanya (1980), la Stritch Gold Medal (1982) i el Faculty Member of the year (1985).

Roc Pifarré també ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi (1995). El 1991 va ser guardonat com a Lleidatà Exemplar. Així mateix, ha obtingut la Medalla d'Or de la Ciutat de Lleida al Mèrit Científic (1997). La Universitat de Lleida el va investir doctor honoris causa el 1999.

Pifarré compta amb 251 publicacions d'articles mèdics en revistes especialitzades i 50 en llibres especialitzats. La seva recerca s'ha dedicat, sobretot, a l'estudi de la patologia dels aparells circulatori i respiratori. El doctor és president honorífic vitalici de la Fundació Roc Pifarré, recada a Lleida el 1993, que s'encarrega de gestionar i canalitzar la recerca biomèdica en les institucions sanitàries de la Regió de Sanitària de Lleida.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida

Amb aquesta distinció, l'Ajuntament de Lleida vol promoure l’impuls de la projecció internacional de Lleida tot reconeixent la trajectòria de persones, institucions, empreses, entitats de la societat civil i/o grups de treball que hagin destacat per la seva aportació, a través del seu treball acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

El jurat del premi l'han integrat l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Eugeni Bregolat, (president); la directora de la Fundació del Centre Internacional de Premsa de Barcelona i periodista, Rosa Maria Calaf; el catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Albert Galisonga; el president de Ros Roca Group, Ramon Roca, i el tinent d'alcalde i regidors de Cooperació Territorial i Projecció Exterior, Josep Presseguer.

<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.