Lleida Marxa
Inici Notícies

L'exposició d'Antoni Tàpies estrena la Panera

Data de publicació: 29/4/2003

Centenars de persones han assistit aquest dilluns a la inauguració del Centre d'Art La Panera, un nou espai de gairebé 2400 m2 que ha permès la recuperació de l'antic edifici per destinar-lo a l'exhibició i producció d'arts visuals


Més informació sobre l'exposició

Versió de la notícia per imprimir

Compartir:

Què és això?

L'alcalde de Lleida, Antoni Siurana, acompanyat de l'artista Antoni Tàpies i del conseller de cultura, Jordi Vilajoana, ha inaugurat aquest dilluns el Centre d'Art La Panera amb l'exposició 'L'univers obert d'Antoni Tàpies'. Més de 60 obres de la col·lecció particular de l'artista, algunes de les quals s'exposen per primera vegada, es podran veure fins el 27 de juliol en el nou espai d'art de la ciutat de Lleida. Centenars de persones de diferents àmbits han assistit aquest dilluns a l'estrena del Centre d'Art amb 'L'univers obert d'Antoni Tàpies'. Un esdeveniment que l'alcalde de Lleida, ha qualificat de "lliçó per a la història de Lleida" pel projecte que ha permès recuperar l'antiga Panera que farà de "catalitzador" per als edificis del voltant. Per la seva banda, Antoni Tàpies va assegurar sentir-se "molt feliç" amb la mostra que ha posat en marxa el centre d'art.
El complex d'art de la Panera es completarà amb la construcció de la futura seu del Museu Morera.
 • El Centre d'Art La Panera
  El centre d'art ocupa l'antic edifici de la Panera i té una superfície contruïda de 2.352'27m2.
  L'objectiu de l'obra ha estat rehabilitar i condicionar l'edifici per poder acollir el centre d'art, tot mantenint l’essència de la contrucció i, sobretot, conservant les importants restes medievals que es van descobrir just abans de començar l'obra i que van obligar a modificar el projecte incial. Es tracta de les 21 columnes de 5'70 m d'alçada que formaven part de l'antic Almodí Vell i que havien quedat ocultes per les sucessives transformacions que ha patit la construcció.
  El Centre d'Art La Panera té dues plantes, la planta baixa amb les columnes recuperades de l'Almodí Vell i una primera planta que compta amb una claraboia central sustentada sobre vigues de fusta laminada mixta i acer, construïda seguint les tècniques arquitectòniques que s'utilitzaven al s.XIX.
  El conjunt respecta l'autonomia formal de l'antic edifici i manté l'alineació de la façana respecte del carrer de Sant Martí per permetre la visió de l’església medieval de Sant Martí al fons.El pressupost total de les obres que s'han executat (en dues fases) ha estat de 4.240.441'68 euros.
 • Cronologia edifici Panera
  -L'origen no s'ha pogut datar amb certesa però es podria situar entre els segles XII i XIII. L'espai de la columnata és, llavors, l'Almodí Vell, l'antiga llotja de contractació.
  -1606. La canongia adquireix l'Almodí Vell, hi edifica la part superior (a sobre de la columnata) i converteix la llotja en la Panera o Botiga dels Canonges.
  -1835. Desamortització. La Panera és propietat de la Paeria, que la cedeix a l'Exèrcit. Aquest l'utilitza com a quarter de cavalleria.
  -1947: trasllat de l'exèrcit a Gardeny. La Panera passa a ser quarter de la Policia Nacional.
  -anys 80: la Panera reverteix a l'Ajuntament de Lleida.


 • << Tornar

  Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
  Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
  Adreces, telèfons i fax municipals
  paeria@paeria.cat

  Veure aquesta web en:
  versió mòbil | versió clàssica

  © Ajuntament de Lleida | Avís legal
  Accessibilitat
  XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
  Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

  L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.