Lleida Marxa
Inici Notícies

L’alcalde Fèlix Larrosa reivindica el diàleg i el pacte com a solució per a resoldre el conflicte institucional que viu Catalunya

Data de publicació: 11/9/2018

Presideix com a paer en cap el seu primer acte institucional de la Diada de l’Onze de Setembre, que s’ha celebrat davant del Pont Llevadís de la Seu Vella i a la Casa de la Volta

Diu que el país ha viscut un any políticament molt agitat amb conseqüències personals molt dures pels dirigents independentistes, que es troben a la presó, alhora que adverteix del risc “que el conflicte passi de les institucions al carrer”

L’historiador Jaume Barrull ha llegit el pregó de la Diada, fent una reflexió acadèmica sobre la situació actual, des de la perspectiva històrica, què ha representat el dret a l'autodeterminació

ALCALDIA

L’alcalde de Lleida ha reivindicat, “com a home de pau que infligeix el càrrec de paer en cap, el diàleg i el pacte com a cultura de govern i garantia de progrés” per resoldre el conflicte institucional que viu Catalunya. Fèlix Larrosa ho ha fet durant el discurs que ha pronunciat aquest migdia en l’acte institucional de l’Ajuntament de Lleida amb motiu de la Diada de l’11 de setembre, que ha tingut lloc a la Seu Vella.

Després de l’ofrena floral en record dels herois del 1707 i 1714, davant el Pont Llevadís, en companyia del pregoner de la Diada, l’historiador Jaume Barrull, el paer en cap i la resta de regidors, autoritats i públic assistent, s’han traslladat al pati de la Casa de la Volta, on han tingut lloc l’acte institucional.

L’alcalde de Lleida ha recordat que l’espai de la Seu Vella on s’han aplegat “és un símbol” de la ciutat, però també de tot el país, en ser “testimoni de la voluntat de ser i de resistència dels catalans, i de la seva capacitat de regenerar-se, de reconstruir després de les guerres i de generar progrés després de les crisis”.

En aquest sentit, el paer en cap s’ha centrat en el moment que es viu al país, “l’últim any molt agitat políticament”, per fer referència al conflicte institucional que vivim. “Un conflicte greu, amb trencament de consensos polítics, que havien estat inalterats en els darrers trenta anys”, els quals han comportat “conseqüències personals molt dures pels polítics independentistes, que es troben a la presó”, i advertint del risc “que el conflicte passi de les institucions al carrer”.

És aquí on l’alcalde Larrosa ha assumit la responsabilitat com a paer en cap i home de pau per “reivindicar el diàleg i el pacte com a cultura de govern i com a garantia de progrés, que vol que els conflictes que tenim es resolguin dins de les institucions polítiques legítimes, que desitja que Catalunya aprofundeixi i millori el seu autogovern i el seu finançament”.

El paer en cap ha dit que era un bon dia en reivindicar els valors del catalanisme polític, àmpliament compartits per la societat catalana, però avui menyspreats “en nom d’aventures de destí incert”. Unes aventures que segons l’alcalde de Lleida “paradoxalment també alimenten actituds extremes de negació de què és Catalunya”.

Per fer front a aquesta situació, Fèlix Larrosa ha recollit unes paraules de Gaziel que són prou actuals i que clamen unitat. “Si jo governés a Catalunya, a hores d’ara, ho sacrificaria tot, absolutament tot, a la unió dels catalans. No és que sigui aquesta una tasca indispensable: és l’única”.

Malgrat això, l’alcalde reconeix que estem davant un nou moment, després d’anys d’immobilisme, tot recordant els oferiments de mà estesa del president del Govern espanyol i les apel·lacions al diàleg i negociació del president de la Generalitat.

El paer en cap confia a fer possible aquests desitjos pel camí de la legalitat constitucional, “no n’hi ha cap altre”. I pel qual “caldrà predisposició, paciència i empatia entre tots per tornar a la via del progrés i l’entesa”.

L’alcalde diu que no serà fàcil, però hi confia, perquè els catalans ja ho hem fet en altres moments de la nostra història. “És bo doncs que en aquest 11 de Setembre no només mirem enrere pensant en les doloroses derrotes que ha patit aquest país, sinó que siguem capaços d’inspirar-nos en aquesta capacitat de reacció que tenim en aquests moments fundacionals”, ha dit abans d’acabar amb la petició de treballar plegats perquè Lleida i Catalunya siguin “una mica més grans, més integradores i més cíviques”.

Abans de cloure el seu discurs, el paer en cap també ha reivindicat el bon veïnatge amb el territori de la Franja, amb qui estem “enllaçats per vincles històrics, econòmics i comercials, familiars i sentimentals”, i on Lleida ha exercit una capitalitat més enllà dels límits administratius. “És bo que en un dia com avui reivindiquem (aquests vincles) en veu alta i fem sentir que la nostra és ciutat d’acollida, generosa i cordial”, ha dit.

Previ al discurs de l’alcalde Larrosa, l’historiador Jaume Barrull ha fet el pregó de la Diada, que ha estat centrat a fer una reflexió acadèmica sobre la situació actual, des de la perspectiva històrica què ha representat el dret a l'autodeterminació, el qual ''és una de les reivindicacions d'una part important de la població catalana''.

L’acte, que ha comptat amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, i del subdelegat del Govern espanyol, Jose Crespín, ha tingut un apartat musical. Abans de l’ofrena, l’Esbart Dansaire del Sícoris ha realitzat el ‘Ball d’Homenatge’, davant les autoritats; mentre que durant els parlaments ha intervingut la Coral Shalom, que ha interpretat el ‘Cant de la Senyera’ i ha clos l’acte amb ‘Els Segadors’.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.