Lleida Marxa
Inici Notícies

10a edició de la Biennal Leandre Cristòfol del Centre d’Art La Panera de Lleida

Data de publicació: 31/10/2017

Amb una programació especial que s’expandeix més enllà de l’equipament i exposa a l’església de Sant Martí i el Dipòsit del Pla de l’Aigua. Del 4 de novembre al 28 de gener s’exposaran obres d’una selecció de 13 creadors i artistes. Aquesta 10a edició s’ha concebut com una àgora per amplificar el debat entre l’art i el públic

El paer en cap, Àngel Ros, ha destacat el desè aniversari de la Biennal, que té com a objectius difondre l’art contemporani amb l’obra d’artistes amb projecció i configurar el fons d’art de la Paeria

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES A FAVOR DE LA CREATIVITAT, LA CULTURA I ELS ESPORTS

La Biennal Leandre Cristòfol del Centre d’Art la Panera de Lleida celebra el seu 10è aniversari amb una programació especial, que s’inaugura el 4 de novembre i que estarà activa fins al 28 de gener. Amb motiu d’aquests 10 anys, l’acció de La Panera s’expandeix més enllà de l’edifici de l’equipament mateix i s’exposa també a l’església de Sant Martí i al Dipòsit del Pla de l’Aigua, alhora que s’inicia un procés de renovació del fons del Centre d’Art i de redefinició de l’esdeveniment, amb una comissió formada pels crítics d’art Javier Hontoria, Oriol Fontdevila i Cèlia del Diego, la directora de La Panera.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat la 10a Biennal i ha destacat el recorregut de les edicions ja celebrades, amb una doble funció: d’una banda, difon art contemporani amb la mostra d’artistes amb projecció, i de l’altra, contribueix a configurar el fons d’art de la Paeria que ja compta amb una col·lecció d’art contemporani representativa. L’alcalde ha felicitat Cèlia del Diego en el relleu al capdavant de La Panera, per seguir apostant per la difusió d’aquest art i per la pedagogia amb sensibilitat artística. I també pel treball que ha fet en aquesta 10a Biennal.

La directora de La Panera ha explicat que en aquesta desena edició s’han recuperat les dues plantes expositives, a més d’incorporar els espais de Sant Martí i el Dipòsit, i s’han revista les línies cap a les quals orientar l’esdeveniment. Segons ha indicat, la selecció dels creadors i de les obres segueix quatre paràmetres: 1) en clau de futuribles, amb la selecció d’obres relatives a autors que es troben actualment en un estadi d’emergència artística; 2) l’activació d’una certa mirada en retrospectiva per recuperar figures de l’art català i espanyol que fins ara han tingut una escassa representació en les exposicions de les successives edicions de l’esdeveniment; 3) s’ha ampliat l’abast a països limítrofs de l’Estat espanyol, com són Portugal i el Marroc, alhora que s’ha començat a treballar en un concepte difús de mediterraneïtat i el sud d’Europa; i 4) s’ha posat a prova alguns límits del fet de col·leccionar per mitjà de pràctiques que desafien obertament l’acte de ser patrimonialitzades, ja sigui perquè es basen en processos eminentment immaterials o bé perquè es tracta d’experiències que repten la mateixa possibilitat d’homogeneïtzar-se com a patrimoni.

La nova comissió d’assessorament ha esta l’encarregada de seleccionar els tretze creadors i artistes que participen en la Biennal d’enguany. Són: Elena Alonso, Erick Beltran, Mauro Cerqueira, CRU, Irene de Andrés, Anna Dot, Núria Güell, Bouchra Khalili, Ella Littwitz, Pol Merchan, Jordi Mitjà, Itziar Okariz i Aimar Pérez Galí.

En la presentació de l’esdeveniment, Del Diego ha incidit en què s’ha repensat l’exposició de la Biennal, concebuda ara com una àgora per amplificar el debat amb els públics i entorn l’entorn al col·leccionisme d’art. El Servei Educatiu de La Panera ha treballat en l’articulació d’un seguit de mediacions per elaborar amb la ciutadania punts de vista alternatius sobre les propostes d’adquisició. Es faran dues activitats: el taller de fanzine, amb Carla Boserman, i el taller d’audioguia, amb Fito Conesa. De la mà del Museu d’Art Jaume Morera, s’han organitzat les jornades internacionals “La Col·lecció Incompleta”, amb les quals s’estructurarà un debat al voltant de les controvèrsies que recorren avui el col·leccionisme d’art contemporani. Les jornades sobre el col·leccionisme públic es faran els dies 24 i 25 de novembre.

El jurat de la Biennal està format per la comissió d’assessorament, amb Javier Hontoria, Oriol Fontdevila i la directora de La Panera; el director del Museu Morera, Jesús Navarro, i la crítica d’art, Teresa Blanc.

10a Biennal d’Art Leandre Cristòfol

-Inauguració: dissabte 4 de novembre, a les 11 h es farà l’acció “Sudando el discuros”, d’Aimar Pérez Galí, al Teatre Municipal de l’Escorxador. A les 12 h, es farà l’obertura a La Panera.

-El divendres 24 de novembre, de 10 h a 20 h, i el dissabte 25 de novembre, de 17 h a 20 h, jornades sobre el col·leccionisme públic “La col·lecció incompleta”, a cura d’Oriol Fontdevila. És una coproducció del Centre d’Art La Panera i el Museu d’Art Jaume Morera.

-El divendres 12 de gener, a les 21 h, “The touching Community”, d’Aimar Pérez Galí, al Teatre Municipal de l’Escorxador. Entrada, 14 euros. Reduïda, 10 euros.

-El dissabte 20 de gener, a les 11 h, “Taller de persones llibre”, a càrrec d’Anna Dot. Al Centre de Documentació La Panera.

-Gener de 2018. “Projecte Javelina”, amb la presentació de l’arxiu d’artistes de les Terres de Lleida. ES farà un suplement i programa cultural DIS (Diari Segre i Lleida TV).

L’apartat dedicat a les edicions especials es farà amb CRU, amb la presentació de cinquanta publicacions. CRU50 ha estat editat en col·laboració amb La Panera amb motiu de la Biennal. A més, hi haurà l’Espai miniPanera, amb “PreCru”.

La presentació de la Biennal Leandre Cristòfol ha comptat amb la presència de dues artistes que participen en aquesta 10a edició. Anna Dot i Núria Güell han comentat les obres que participen en l’esdeveniment.

Anna Dot (Vic, 1991) tramet les seves reflexions sobre la comunicació, els malentesos o les ambigüitats de les paraules. Participa en la Biennal amb tres projecte: “Enseignement universel”, 2013. Són 10 caixes de llum amb 10 collages; la performance “S’amagaven darrere els arbres”, 2016, i la lona impresa “Donar un espai a la confusió”, 2017.

Núria Güell (Vidreres, 1981) pretén analitzar la llei i la moral i la seva influència en la moral humana. Els projectes presents a la Biennal són: la instal·lació ”Aportación de agentes del orden”, 2016; la videoinstal·lació “La feria de las flores”, 2016, i la instal·lació ”Aplicació legal desplaçada #3: FIES”, 2016.

El Centre d’Art La Panera, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya organitzen la Biennal, amb la col·laboració del Museu d’Art Jaume Morera, el Museu de Lleida, el Museu de l’Aigua de lleida i el Teatre Municipal de l’Escorxador.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.