Lleida Marxa
Inici Notícies

La Nit dels Ratpenats a la Mitjana

Data de publicació: 22/9/2017

L’Ajuntament de Lleida organitza la “Batnight” `per vuitè any, amb l’objectiu de conèixer l’espècie i fomentar la seva protecció

Es pot participar en visites guiades, conferències i tallers infantils de manualitats

Aquesta activitat dóna al tret de sortida a la temporada de tardor del programa d’Ecoactivitats de Lleida

REGIDORIA DE L'HÀBITAT URBÀ I RURAL I LA SOSTENIBILITAT

Els ratpenats cada cop són menys desconeguts. Molta gent ja sap que aquests mamífers voladors mengen tones d’insectes. Aquest canvi de percepció és degut a molts anys de difusió i sensibilització, gràcies a activitats com La Nit dels ratpenats, que tindrà lloc aquest dissabte a la Mitjana.

Aquest és el vuitè any consecutiu que se celebra la “Batnight” a la Mitjana, amb l’objectiu de conèixer els ratpenats i fomentar la seva protecció.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es participa en aquesta activitat que se celebra arreu d’Europa cada any durant l’estiu per promoure el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals.

Així, aquest 23 de setembre, de 18 a 22h, a la “Batnight”, o Nit dels Ratpenats, que ha programat la Regidoria de Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, es podran participar en diferents jocs de descoberta i tallers infantils de manualitats, on es podran crear des de punts de llibre, a titelles de dit i collars de ratpenats o construir ratpenats voladors de papiroflèxia.

Una conferència, un audiovisual i visites guiades nocturnes al Parc permetran conèixer els aspectes científics d’estudi d’aquests mamífers, veure els mètodes de captura de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i descobrir com podem ajudar a conservar-los.

Programa d’activitats

El programa de la jornada és el següent:

18 a 20:00 h Tallers infantils de manualitats sobre els ratpenats.

19:00 h Conferència: Una ullada als ratpenats: Com viuen? Què mengen? Com s’orienten?, com s’estudien?...

20:00 i 21:00 h Passejada nocturna per la Mitjana. Ús de detectors d’ultrasons, tècniques de captura i estudi ... PLACES LIMITADES, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA clicant aquí.

20:15 i 21:15 h Projecció del documental “Els ratpenats” (amb la col·laboració de TV3)

22.00 h Cloenda

Consells

Cal portar: protecció contra els mosquits, una llanterna o frontal, calçat i roba adequada, el sopar (si voleu).

Destacar que totes les activitats són gratuïtes, però les places a la visita nocturna són limitades, amb el que cal fer inscripció prèvia. El primer torn de visites, a les 20 h, ja està ple, i al segon, a les 21 h queden poques places disponibles.

Estudis

Des de l’’Ajuntament també es realitzen estudis científics dels ratpenats de Lleida, com és la instal·lació i seguiment de caixes refugi de ratpenats al parc de la Mitjana i als Camps Elisis.

De les 14 espècies de ratpenats presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrel·la nana i el més interessant des del punt de vista ecològic és el nòctul mitjà (Nyctalus noctula), que enguany és el Ratpenat de l’Any, per la seva vulnerabilitat. El nòctul mitjà va ser trobat per primera vegada l’any 2010 als Camps Elisis i és l’única localitat coneguda de tota Catalunya. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat la presència de la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii), tant a la Mitjana com a Rufea, i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients aquàtics i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues espècies estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies.

Ecoactivitats

Aquesta activitat dóna al tret de sortida a la temporada de tardor del programa d’Ecoactivitats de Lleida. Que ofereix a la ciutadania 9 noves propostes de natura i medi ambient, com són tallers de compostatge, astronomia i cuina d’aprofitament, cursos de macrofotografia de natura i bolets, visites a l’estació Depuradora d’Aigües Residuals de Lleida o una ruta per descobrir els colors de la tardor als arbres de la ciutat. Més informació i inscripcions 

 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.