Lleida Marxa
Inici Notícies

2a edició del Familiari, que creix amb la implicació dels centres educatius a través d’activitats a l’aula

Data de publicació: 20/9/2017

El calendari educatiu i de promoció de la salut i parentalitat positiva, editat per la Paeria, facilita eines per reforçar el rol educador dels pares i les mares per proporcionar un entorn segur i de benestar. En aquesta segona publicació, incorpora material docent amb propostes per desenvolupar-les al centre educatiu i tallers d’acompanyament i orientació per a les famílies

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES PER ALS DRETS DE LES PERSONES

La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones ha impulsat la 2a edició del FAMILIARI, el calendari educatiu de promoció de la salut i parentalitat positiva, dirigit a les famílies i que en aquesta nova edició compta amb la implicació dels centres educatius. El nou Familiari dóna continuïtat al projecte, que ha tingut molt bona acceptació entre les famílies i en els centres que ja hi han participat. El tinent d’alcalde Joan Gómez, acompanyat del representant del Departament d’Ensenyament, Francesc Blanch, ha presentat el nou material i ha remarcat que el projecte es vol consolidar com una nova eina per donar suport a les famílies en el seu rol educatiu. El Familiari és un recurs innovador, atractiu i motivador per poder abordar la promoció de la salut en les famílies amb joves d’11 a 13 anys, com un aspecte essencial per al seu propi desenvolupament personal.

El FAMILIARI es tracta d’un calendari, pensat per ser penjat a la nevera o a un lloc visible de la casa, que cada mes proposa un tema de salut per ser treballat, debatut, compartit en família. Inclou informació sobre recursos de salut i comunitaris a l’abast de la ciutadania. Cada mensualitat inclou un centre d’interès, lligat a la commemoració de diades mundials i, alhora, incorpora l’opció de poder realitzar una activitat o dinàmica conjunta en família. Es tracten temes com l’afectivitat i la sexualitat, la igualtat de gènere, l’ús de les noves tecnologies, l’amistat, la salut amb l’alimentació, el respecte pel medi ambient, entre altres. Els alumnes reben el calendari, un imant per a la nevera i una carta explicativa.

En aquesta 2a edició s’ha dissenyat un calendari escolar amb la proposta d’activitats per fer a l’aula amb el grup classe, tant per a alumnes de 6è de primària com de 1r de l’ESO. Els temes que es treballen són els mateixos que en el calendari familiar i pretén complementar la tasca educativa que ja realitzen els centres escolars en l’àmbit de la promoció de la salut, i reforçar l’activitat que posteriorment hauran de realitzar el/les joves amb la seva pròpia família. També, com a novetat, s’oferirà als centres educatius uns tallers d’acompanyament i orientació, dirigits a mares i pares que vulguin participar-hi, amb la finalitat d’enfortir i apoderar-los en la seva tasca educativa diària.

Joan Gómez ha remarcat la importància del calendari, perquè fomentar valors i motiva i incentiva les famílies al debat i la reflexió. Gómez ha explicat que el projecte Familiari compta amb el finançament de la Federación Española de Municipios y Provincias, a través d'un acord amb el Ministerio de Salud, Servicios Sociales e Igualdad, i amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Tall de veu J. Gómez

Francesc Blanch ha incidit en els dos àmbits principals del projecte: l’educació i la promoció en temes de salut i el marc de convivència al centre, amb el foment de valors. Blanch ha afirmat que les famílies són una part fonamental de la comunitat educativa i que tenen un paper important en l’èxit educatiu. Per això, ha manifestat el suport al projecte.

Es preveu que Familiari arribi a 2.000 infants de la ciutat que cursin 6è d’educació primària, així com als centres educatius públics i privats, el projecte dels Serveis d’intervenció socioeducativa i les ciberaules municipals.

S’amplia així la xarxa de suport parental de les famílies lleidatanes de que disposa la Regidoria de Polítiques per als Drets de les persones de l’Ajuntament de Lleida a través de programes com Preservació familiar, tallers Moneo o el Servei de Salut Jove. Aquests programaes estan dirigits a orientar, acompanyar i reforçar els pares i mares en el seu rol d’ educador, a fi que tinguin prou eines per poder proporcionar als seus fills/es un entorn segur i de benestar.

Igualment, vol complementar les iniciatives educatius que s’implementen als centres escolars de la ciutat que promouen habilitats per a la vida i hàbits saludables, que permetin a infants i joves portar un estil de vida saludable i els facin menys vulnerables a certes situacions de risc. Alguns d’aquest programes són l’Aventura de la vida, l’Órdago, Max a escena o Max in Love.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.