Lleida Marxa
Inici Notícies

Donació d'obres fotogràfiques de Josep Jové Calvera al Museu d’Art Jaume Morera

Data de publicació: 6/7/2017

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i els nebots del fotògraf han formalitzat aquest dijous la donació, que inclou  28 fotografies

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES A FAVOR DE LA CREATIVITAT, LA CULTURA I ELS ESPORTS

Els nebots del fotògraf Josep Jové Calvera (Lleida, 1915-1975), Amparo i Vicenç Jové Pla, han fet aquest dijous la donació d’una col·lecció de fotografies del seu tiet al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. La donació s’ha formalitzat al Saló de Sessions del Palau de la Paeria, en un acte presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i que ha comptat amb la presència dels hereus del fotògraf i del director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro.

La donació inclou un total de 28 fotografies sobre paper de finals dels anys cinquanta i la dècada dels seixanta que passaran a formar part de la col·lecció del Museu. D’aquest total, 14 són còpies originals d’època positivades personalment per Josep Jové Calvera i 14 són còpies que han estat positivades recentment amb motiu de la donació a partir dels negatius originals del fotògraf. En aquest sentit, el conjunt objecte de la donació suposarà per al Museu no només disposar d’una mostra representativa del treball de Josep Jové Calvera com a fotògraf aficionat, sinó que també complementarà el discurs de la fotografia lleidatana de postguerra, un relat que, a banda de l’obra de Ton Sirera, tot just el Museu comença a construir.

Les fotografies que ingressen ara al Museu es poden dividir en diverses sèries que corresponen a algunes de les temàtiques i gèneres més recurrents que Josep Jové Calvera va cultivar al llarg de la seva vida. Per una banda, la donació inclou un recull d’algunes de les seves millors imatges de fotografia de muntanya i excursionisme. En aquest sentit, cal recordar que Jové fou soci fundador del Centre Excursionista de Lleida en el moment que l’entitat fou refundada després de la Guerra Civil i la primera postguerra. A més del càrrec de tresorer, que ocupà durant dècades (era comptable de professió), fou un dels membres destacats de la secció de fotografia del Centre. Del seu treball en aquest camp, en sobresurt especialment les imatges d’alta muntanya així com les seves instantànies de temàtica pirinenca, serralada que va visitar assíduament en nombroses excursions i travesses, tant hivernals com estivals. Un segon conjunt de fotografies, el més nombrós de la donació, fa referència a la fotografia de viatges. En relació a aquest aspecte, cal assenyalar que Jové va realitzar nombrosos viatges a l’estranger, sovint a alguns dels països més allunyats de l’Espanya franquista com ara la Unió Soviètica, llocs que va saber documentar notablement amb la seva càmera. D’aquesta faceta de la seva fotografia, el Museu recull una col·lecció d’imatges dels anys seixanta de París i Londres. Precisament, la major part de les còpies originals de les fotografies de Jové de la capital francesa que s’han lliurat al Museu van formar part l’any 1964 d’una exposició col·lectiva amb imatges de Ton Sirera, Salvador Gili i el mateix Josep Jové organitzada per l’Alliance Française a la Sala Gòtica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs sota el títol París visto por los fotógrafos leridanos. Finalment, la donació es complementa amb un darrer conjunt d’imatges molt diverses de la ciutat de Lleida, entre les quals, podem trobar des de vistes aèries de la capital de Ponent a imatges nocturnes dels seus carrers principals, passant per un original reportatge sobre un nòmada campament gitano.

A banda de la donació d’aquesta col·lecció de fotografies al Museu d’Art Jaume Morera, cal recordar que l’any 2015 els nebots del fotògraf van fer donació de l’arxiu del fotògraf (més de 13.000 negatius i 4.000 positius) a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, institució que va presentar l’exposició Mentre hi vegin un ulls la tardor del mateix any, mostra centrada en la faceta retratística de Josep Jové Calvera comissariada pel també fotògraf Jordi V. Pou.

A l'acte de signatura hi han assistit els regidors Paco Cerdà, José Maria Córdoba, Dolors López i Francesc Gabarrell.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.