Lleida Marxa
Inici Notícies

Recta final de les excavacions arqueològiques al Call Jueu del Centre Històric de Lleida

Data de publicació: 19/4/2017

Els tècnics del servei d’arqueologia de la Paeria treballen en la reconstrucció de la casa que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391 on s’han trobat restes dels murs, dels paviments, de la terrassa, així com evidències que pot existir algun sistema hidràulic per dotar l’habitatge d’aigua. Cal recordar que en aquesta casa benestant del segle XIV van sortir a la llum diferents vestigis i troballes que constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península

Els membres del Consell Municipal de Patrimoni, encapçalat pel tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa, han visitat aquest dimecres l’estat dels treballs arqueològics a l’antiga cuirassa jueva de la ciutat “que aportaran valor històric i patrimonial i, alhora, teixiran i connectaran el conjunt del barri”

REGIDORIA DE L'HÀBITAT URBÀ I RURAL I LA SOSTENIBILITAT

Les excavacions arqueològiques de l’antic Call Jueu del Centre Històric de Lleida enfilen la seva recta final. Els tècnics del servei d’arqueologia de la Paeria treballen en la reconstrucció de la casa que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391 on s’han trobat restes dels murs, dels paviments, de la terrassa, així com evidències que pot existir algun sistema hidràulic per dotar l’habitatge d’aigua. Cal recordar que en aquesta casa benestant del segle XIV van sortir a la llum diferents vestigis i troballes que constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península. Els membres del Consell Municipal de Patrimoni, encapçalat pel tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa, han visitat aquest dimecres l’estat dels treballs arqueològics a l’antiga cuirassa jueva de la ciutat “que aportaran valor històric i patrimonial i, alhora, teixiran i connectaran el conjunt del barri”.

En aquest sentit, Larrosa ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic Call Jueu de Lleida finalitzin al setembre, “un endarreriment que val la pena ja que durant la realització de les excavacions han sortit restes arqueològiques importants”. Es calcula que els treballs arqueològics finalitzaran en un parell de mesos i llavors serà el moment de continuar amb l’obra civil del projecte de recuperació de l’antic Call Jueu, que ocupa una superfície de 5.000 m2, i que té per objectiu “reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat. Amb aquesta important actuació es proposa conformar un nou paisatge a partir de la creació d’un espai de recuperació de la memòria històric un espai urbà de mediació i d’enllaç entre els diferents substrats històrics i la realitat d’una àrea estratègica del Centre Històric i de la nostra ciutat”. (tall de veu F. Larrosa)

La possibilitat de reconstruir aquesta casa del segle XIV aportarà més valor històric i patrimonial al conjunt de la ciutat, ja que els treballs que s’estan duent a terme permetran conèixer què va passar el 13 d’agost de 1391 i, alhora, documentar amb més profunditat aquella època. A més, durant els treballs arqueològics dels darrers mesos també es van trobar restes de la fonamentació de l’edifici de l’antic seminari, que daten del segle XVIII, i, també, restes del sistema de clavegueram del Call Jueu, del segle XIV, així com les peces úniques que es van trobar en aquest habitatge del segle XIV.

Entre les diferents peces que s’estan restaurant i consolidant destaca la d’una tenalla recolzada en una base, de la qual no se’n coneix cap altra tan sencera a la Península, que es va trobar dins de l’immoble, servia per emmagatzemar aigua i estava recolzada sobre un suport en forma de peanya; també una espasa, vaixella de ceràmica i canelobres, entre altres peces. De l’aixovar de la casa també s’han trobat moltes altres peces com ara un brancal de porta amb tres creus de David, calders de coure, peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa com és el cas d’una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Tot aquest conjunt de peces, així com d’altres localitzades durant els treballs i excavacions arqueològiques que s’han anat desenvolupant per part del servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida al Call Jueu, estan essent restaurades pel Laboratori d’Arqueologia de la UdL. Aquestes descobertes han fet que el projecte s’hagi anat refent i adaptant als vestigis que s’han anat trobant.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.