Lleida Marxa
Inici Notícies

La Diada de Sant Jordi a Lleida mostrarà la mirada més íntima i personal de Màrius Torres

Data de publicació: 18/4/2017

L’alcalde Ros ha explicat que la Paeria ha programat diverses activitats per Sant Jordi, que recordaran el poeta lleidatà amb motiu del 75è aniversari de la seva mort. Destaca l’espectacle “Entre dos desembre, la primavera”, produït per l’Ajuntament i que es farà dijous al Cafè del Teatre. A més, l’Escata de Drac d’enguany recull versos del poeta a la contracoberta i el tradicional punt de llibre està dedicat amb “Lleida, la teva ciutat llunyana, no t’oblida”

“Màrius Torres, 75 anys d’absència/presència” tindrà un espai especial a l’agenda de la web de Cultura de la Paeria i la UdL està preparant el Simpòsium Internacional dedicat al poeta a l’octubre. Diverses entitats de la ciutat també s’ha implicat en la commemoració d’aquesta efemèride

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES A FAVOR DE LA CREATIVITAT, LA CULTURA, L'EDUCACIÓ I ELS ESPORTS

La Diada de Sant Jordi a Lleida tindrà la mirada posada en la vessant més íntima i personal del poeta lleidatà Màrius Torres, amb motiu del 75è aniversari de la seva mort. El paer en cap, Àngel Ros, ha presentat aquest dimarts els actes que la Paeria ha organitzat per aquesta diada literària i festiva, en què són protagonistes les roses, els llibres i la cultura. L’Ajuntament de Lleida ha produït un espectacle literari íntim amb el títol “Entre dos desembres, la primavera. Màrius Torres (Sanatori de Puig d’Olena 1935-1942)”, que es representarà dijous (20 d’abril), a les 19 h, al Cafè del Teatre, amb entrada lliure i gratuïta. Ros ha comentat que es pretén que sigui un acte institucional municipal emblemàtic, que serà el pòrtic a la celebració de Sant Jordi d’enguany. L’espectacle vol donar a conèixer la figura de Màrius Torres, més enllà de la seva faceta d’escriptor; acostar al ciutadà contemporani què pensava, què sentia, com va viure els 7 anys de reclusió Màrius Torres i que el ciutadà de Lleida se senti prop del poeta més emblemàtic de la ciutat gràcies al qual la ciutat ha estat i és un referent en el terreny de la poesia. Tall de veu À. Ros

L’alcalde ha remarcat que tot el que envolta la celebració de Sant Jordi aquest 2017 porta la marca en record a Marius Torres i la web de Cultura de la Paeria tindrà un apartat destacat a l’agenda amb “Màrius Torres: 75 anys d’absència/presència”. Recollirà l’activitat generada per institucions, entitats i col·lectius en aquest àmbit.

L’Escata de Drac 2017 ha dedicat la seva contracoberta a recollir uns versos del poeta que fan referència a l’abril. Els 5 narradors del 13è volum són Jaume Barrull, Josep M. Pagès, Marialba Revés, Montse Sanjuan i Carles M. Sanuy.

Igualment, el punt de llibre que acompanya l’escata d’aquesta edició va dedicat a Màrius Torres. Tant l’Escata de Drac com el punt de llibre es repartiran gratuïtament a la parada de Sant Jordi que l’Ajuntament instal·larà el diumenge a la plaça de la Paeria (fins acabar existències).

La tinent d’alcalde i regidora de l’àrea cultural, Montse Parra, ha explicat que el programa d’actes de Sant Jordi compta amb la presentació de diversos llibres, com el darrer poemari de Josep M.Rodríguez; el tradicional concert institucional de Sant Jordi de la Banda Municipal, a la plaça de Sant Joan, i la ballada de sardanes, al Pati de les Comèdies. La Paeria està treballant en altres projectes per commemorar els 75 anys de la mort de Màrius Torres, com l’audiovisual “Cançó a Mahalta”, del director de cine Jordi Cadena, i el Festival de poesia Mahalta.

En el marc d’aquesta commemoració, s’estan desenvolupant altres iniciatives a la ciutat. Des de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, Salvador Escudé ha apuntat el Simpòsium Internacional dedicat a Màrius Torres, que es farà a l’octubre per universalitzar encara més el poeta, o la publicació de diverses traduccions al romanès, el rus, l’alemany o l’hongarès, en les quals s’està treballant.

L’Institut Màrius Torres, a banda de la concessió del seu premi Màrius Torres, té previst alguns actes de cara al darrer trimestre de l’any.

L’Ateneu Popular de Ponent farà accions per recordar Màrius Torres (com la publicació d’un opuscle que descriurà l’ambient polític i social del poeta). Altres propostes arribaran d’Òmnium Cultural, l’IEI, la Delegació de Cultura de la Generalitat, l’Associació universitària Amics Lo Campus, Vivència Aranesa “Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”.

Dins de la programació de la Regidoria de Cultura, hi ha cicle de recitals poètics “Vespres en vers”, iniciat a l’abril, que el seu programa de mà del cicle dedica la contracoberta a recordar el poeta Màrius Torres, amb la tria dels darrers versos del seu poema  “El combat dels poetes”.

El regidor Paco Cerdà ha assistit a la presentació dels actes amb motiu de la Diada de Sant Jordi, que giren al voltant del Màrius Torres, juntament al president de l’Ateneu Popular de Ponent, Miquel Àngel Soriano; la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià; el representant de la Generalitat, Pep Tort, i la directora de l’Institut Màrius Torres, Cèlia Calvo.

Actes Màrius Torres 2017

-Dijous 20 d’abril - Cafè del Teatre de l’Escorxador. 19h. (entrada lliure):

Espectacle literari “Entre dos desembres, la primavera. Màrius Torres (Sanatori de Puig d’Olena 1935-1942)”, produït per l’Ajuntament de Lleida amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de la mort del poeta. Ho organitza: Ajuntament de Lleida

-Divendres 21 d’abril - Sala d’actes de l’Institut Màrius Torres. 13 h. Atorgament del Premi Màrius Torres i del Premi Jaume Ferran convocats per l’Institut Màrius Torres. Ho organitza: Institut Màrius Torres.

-Diumenge 23 d’abril - Plaça de la Paeria des de les 10.30 h. Parada de Sant Jordi de l’Ajuntament de Lleida, es repartiran 3.000 exemplars del volum n.13 de l’Escata de Drac. Relats de Sant Jordi 2017. Ho organitza: Ajuntament de Lleida.

-Dimarts 17 d’octubre - Institut d’Estudis Ilerdencs, 19.30 h. Presentació facsímil de reculls autògrafs del poeta i del llibre “De poeta a poeta”, que recull els comentaris de textos de Màrius Torres a càrrec de 40 poetes actuals. Ho organitza: Càtedra Màrius Torres de la UdL

-Dijous 26 i divendres 27 d’octubre - Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida • II Simposi Internacional Màrius Torres, que tindrà com a objectiu aprofundir en la figura de l’escriptor lleidatà i en la creació literària dels primers cinquanta anys del segle XX. Ho organitza: Càtedra Màrius Torres de la UdL

-Divendres 17 de novembre - Auditori Municipal Enric Granados. 19h. Acte públic de concessió del 22è Premi de poesia Màrius Torres i del 34è Premi d’assaig Josep Vallverdú, convocats per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. Ho organitza: Ajuntament de Lleida

Consultar Actes de Sant Jordi 2017 - Lleida

Entre altres, dissabte es farà la recepció institucional de la Diada de Sant Jordi 2017, amb la glossa a càrrec de Francesc Pané. Organitzada pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, tindrà lloc a l'església romànica de Sant Martí, a les 12 h.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.