Lleida Marxa
Inici Notícies

El Museu d’Art Jaume Morera celebra el seu Centenari mirant en el passat, el present i el futur

Data de publicació: 14/2/2017

L’alcalde Ros ha presentat el programa d’activitats, que pretén apropar el Museu a la ciutadania i posar en relleu la seva col·lecció, que inclou obres representatives d’artistes lleidatans, catalans i espanyols. Diverses entitats s’han unit a l’efemèride dins el programa “El Museu portes enfora”

El Morera és un dels museus d’art modern i contemporani més antics de l’estat espanyol i compta amb la col·lecció d’art contemporani més important fora de Barcelona

El primer acte del centenari serà l’exposició “Connexions”, a partir del 9 de març, i es publicarà un llibre del centenari, en el marc de la col·lecció “Gramalla”, que recollirà 100 esdeveniments del Museu. També hi haurà càpsules expositives, sent la primera “Visons de la Guerra Civil i l’exili”

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES A FAVOR DE LA CREATIVITAT, LA CULTURA, L'EDUCACIÓ I ELS ESPORTS

El Museu d’Art Jaume Morera celebra aquest 2017 els seus 100 anys d’història i ho fa amb un programa d’activitats per atansar aquest equipament cultural a la ciutadania. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que Lleida va crear el museu, inaugurat l’11 de maig de 1917, quan encara no hi havia l’explosió museogràfica i que en aquests anys ha conreat una excepcional col·lecció amb obres d’autors lleidatans, catalans i espanyols i del segle XX. Ros ha indicat que en aquests anys ha fet una col·lecció, d’unes 4.000 peces, que conté obres representatives d’artistes com Morera, Cristòfol, Gosé, Guinvart, García Lamolla, Benet Rossell, Àngel Jové, Viladrich, Antoni Abat, Isidre Mercadé, Josep Benseny, Ernest Ibáñez, Viola i Rosa Siré. L’alcalde ha parlat del procés que s’està seguint perquè la futura seu del Museu Morera sigui una realitat al més aviat possible.

Ros ha presentat el programa d’activitats del centenari del Museu acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i el director del Museu, Jesús Navarro. Parra ha expressat el desig que la ciutadania conegui el museu i la seva col·lecció, reconeixent la bona feina que s’ha fet en aquests anys, indispensable per la vida cultural de la ciutat. La tinent d’alcalde també ha apuntat el vincle que l’equipament municipal manté amb altre entitats i com ha anat treballant la col·lecció, recordant l’aportació a través de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol i el Centre d’Art La Panera.

El director del Museu ha detallat la programació que s’estructura en tres eixos temporals: passat, present i futur. Les activitats busquen oferir una lectura dels moments claus que han definit la història d’aquest espai cultural, una nova mirada sobre la seva realitat actual i el seus fons artístics i una aproximació al que han de ser els seus relats de futur, un conjunt que remarqui i reforci el paper referencial que ha de jugar el Museu en la configuració participativa de la memòria cultural i artística de la nostra gent. Navarro ha explicat que l’efemèride que se celebra està oberta a la participació de persones i institucions, com les del Centre d’Art La Panera o el Museu de Lleida, que plantejaran iniciatives col·laboratives en les seves respectives seus a partir de fons artístics del nostre Museu. Un implicació que es pot estendre a altres entitats i institucions culturals.

Les propostes s’han vertebrat en:

-Passat: El Museu d’Art Jaume Morera. 100 esdeveniments que han marcat una història centenària. La història del Museu serà la protagonista del proper número de la col·lecció municipal de llibres "Gramalla”. Aquesta publicació recollirà els 100 esdeveniments que han marcat la singladura històrica del Museu. Els autors seran Jesús Navarro i Esther Solé. 

-Present: “Connexions” En aquest apartat, es presentarà una exposició a partir de les connexions que es poden establir entre algunes de les seves millors obres i aquelles altres procedents de les millors col·leccions artístiques del país, cercant relacions inèdites i posant de manifest la rellevància de la col·lecció del nostre Museu. L’exposició “Connexions” s’articularà sobre la base de 16 obres de la col·lecció del Museu, seleccionades a partir d'una tria prèvia, que han de tenir la seva correspondència amb altres 16 obres cedides temporalment per les col·leccions artístiques més rellevants del país. Els encarregats de cercar aquestes connexions seran al seu torn també 16 crítics i historiadors de l’art seleccionats per a l'ocasió. 

L’exposició “Connexions” es durà a terme a les sales d’exposició del Museu entre els mesos de març i setembre de 2017.

-Futur: La càpsula expositiva: “Visions de la Guerra Civil i l’exili” El Museu posarà en marxa la taula curatorial dissenyada per elaborar el nou discurs del Museu, conformada per historiadors i crític locals i forans, en una estructura dual que cercarà el coneixement local amb la mirada crítica externa per tal de bastir un relat de l'art a Lleida en la seva doble vessant de receptora de fenòmens artístics i emissora de determinades aportacions a la cultura artística del país. Els treballs d'aquesta taula curatorial han de donar lloc a la presentació enguany d’una petita mostra que serveixi d’assaig dels seus plantejaments.

-“Visions de la Guerra Civil i l’Exili” En base a l’eix central del reportatge fotogràfic d’Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida de l’any 1937, del qual es complirà el 80 aniversari, es presentaran les diferents visions sobre el conflicte, la rereguarda i el primer exili d’una generació de creadors. 

Aquesta mirada expositiva sobre el futur del Museu es presentarà a les seves sales d’exposició des del mes d’octubre de 2017 fins al mes de gener de 2018.

Al marge de les propostes centrals, el Museu concentrarà la seva programació d’actes i activitats de celebració del centenari al llarg de la segona quinzena del mes d’abril i la primera del mes de maig del 2017. Els accions previstes són:

-Acte institucional al Saló de Plens del Palau de la Paeria (homenatge als qui ho van fer possible, impulsors i donants), amb la presentació del llibre del centenari Museu d’Art Jaume Morera. 100 esdeveniments que han marcat una història centenària.

-Conferències sobre la Història del Museu.

-Visites a la sala de reserva del Museu adreçades a diferents col·lectius de la ciutat.

-Activitats de La Nit dels Museus (20 de maig).

-Concurs escolar d’expressió plàstica adreçat als centres d’educació de la ciutat de Lleida.

Dins dels actes de celebració del centenari del Museu es preveu la participació de diferents entitats i institucions que s’uniran a l’efemèride, dins el programa El Museu portes enfora són:

-El Centre d’Art La Panera participarà del centenari a través d’una mostra de la seva programació dins la qual el fons del Museu d’Art Jaume Morera hi tenen un paper.

-El Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal presentarà en les sales de la seva exposició permanent una selecció d’obres del fons del Museu d’Art Jaume Morera, a partir del diàleg establert entre les dues col·leccions.

-L’exposició “Vestir la Moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX)”, organitzada per la Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aràn es presentarà al maig a Lleida a partir d’una producció entre el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal i el Museu d’Art Jaume Morera, en la sala d’exposicions temporals del primer.

Han assistit a l’acte de presentació del centenari els regidors Ángeles Ribes, Núria Marín, Francesc Gabarrell i Dolors López. 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.