Lleida Marxa
Inici Notícies

L’Arbre Paer lluirà a la plaça Bores per esdevenir una de les imatges icona de la ciutat

Data de publicació: 15/3/2015

L’alcalde de Lleida i l’artista Benet Rossell han presentat la nova ubicació de l’escultura, que millorarà la imatge de l’entrada històrica a la ciutat i realçarà el seu paisatge urbà, amb la Seu Vella, la Paeria i l'Arc del Pont de fons

URBANISME

L’escultura Arbre Paer, de l’artista Benet Rossell, lluirà a la plaça Bores, a l’entrada dels Camps Elisis, per esdevenir una de les imatges icona de la ciutat. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l’artista Rossell han presentat aquest migdia la ubicació de l’escultura, que es troba en un punt de confluència de diversos eixos urbans, i que segons el mateix autor, “és la millor opció que es podria trobar”. L’alcalde ha explicat que l’Arbre Paer, que commemora els 800 anys del Govern Municipal a Lleida” marcarà l’entrada més tradicional i història a la ciutat, amb la Seu Vella, la Paeria i l’Arc del Pont de fons, i, alhora, a l’entrada dels Camps Elisis i al costat de la canalització del riu Segre. Ros ha assegurat que “serà un element escultòric magnífic que millorarà l’entrada a Lleida per l’avinguda de les Garrigues i que esdevindrà un dels elements de referència de la ciutat, l’Arbre Paer i la Seu Vella de fons”. L’alcalde ha concretat que en dos mesos ja s’haurà instal·lat l’escultura.

Benet Rossell ha considerat que la plaça Bores responia també a l'entorn on els arbres tenen protagonisme i que precisament els arbres tenen molt futur. Ha afegit que “és un punt on hi ha una circulació d’energies, fet que trametrà molta força”. L’escultor ha explicat que l’obra és un arbre simbòlic i arrelat amb els diferents sediments culturals de la ciutat. Ha detallat que les quatre branques que creixen responen a la cultura jueva, la musulmana, la gitana i a la del caragol. Segons Rossell, la nova ubicació també permetrà apreciar les llums i les ombres que projectaran les branques, que són uns retallables, que es podran recórrer. En definitiva, ha conclòs que “són els sediments culturals del 800 aniversari”, motiu pel qual en el seu moment es va crear aquesta obra, per evocar la data de fundació del primer Govern Municipal a Lleida.

L’alcalde i l’autor de l’escultura han passejat amb el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa; la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i la regidora Maria Rosa Ball, així com amb l’artista Cristina Giorgi, qui també ha participat en el projecte, per la zona on s’ubicarà aquest “poema visual escultòric.

L’escultura, que inicialment es va ubicar a la plaça del Seminari al Centre Històric, va ser desmuntada arran de la reforma en aquest barri. L’Arbre Paer, de 15 metres d'altura, està composat per quatre columnes metàl·liques que suporten quatre eixos de llum visibles i que il·luminen el seu entorn immediat, que contenen l’anagrama commemoratiu del 800 aniversari del Govern Municipal a Lleida

L’alcalde ha indicat que la presentació de l’espai que acollirà l’Arbre Paer s’ha fet avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Arbre, fet que encara li dona més simbolisme.

Els arbres de Lleida

A Lleida hi ha gairebé 40.000 arbres en carrers, places i parcs urbans, de 145 espècies diferents. Els més abundants són: L’auró (Acer negundo), amb 3.906 exemplars; el plataner (Platanus x hispànica), amb 3.812 exemplars; la mèlia o arbre de les perles (Melia azederach), amb 3.490 exemplars; la troana (Ligustrum japonicum), amb 2.558 exemplars, i la sòfora (Sophora japonica), amb 1.608 exemplars.

El verd urbà a Lleida

La ciutat de Lleida és una ciutat compacta però amb una elevada presència de verd urbà que, en bona part, ve donada per l’existència de grans peces urbanes tractades com a parcs urbans que tenen sentit paisatgístic i territorial. El punt més potent és el corredor fluvial que travessa la ciutat, que és alhora un gran parc urbà i un espai natural fluvial que s’integra a la trama urbana i que connecta directament amb el territori mitjançant el Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea. També tenen una presència important els turons de la ciutat, el de la Seu Vella o el Turó de Gardeny, i els vessants de les terrasses fluvials, com el Secà de Sant Pere, que conformen espais enjardinats amb categoria paisatgística.

Aquesta aposta d’integració de grans peces territorials combina amb la creació i la preservació de parcs de categoria urbana com el Parc dels Camps Elisis, el Parc de l’Aigua o els Jardins de Jaume Magre. L’altre nivell d’organització del verd urbà està format per les petites places i racons de barri, que són recosides amb itineraris de vials arbrats per la ciutat.

Les dades bàsiques de disponibilitat de verd urbà per habitants són elevades, amb més de 17 metres quadrats de verd urbà equivalent per habitant, dels quals gairebé 14 són d’espai verd. El nombre d’arbres de la ciutat és de 39.703, principalment en el viari. Aquest és el que dóna confort als carrers de la ciutat ajudant a la regulació del confort tèrmic, ja que a l’estiu, en els moments de forta insolació, ajuden a contenir les temperatures i augmentar la humitat ambiental. Respecte el tractament de les superfícies enjardinades, la tendència és anar traspassant les grans superfícies de gespa, amb elevats requeriments hídrics i de manteniment, a superfícies de pradera natural, entapissant i arbustives el que permet una millor adaptabilitat de la vegetació als canvis en la disponibilitat d’aigua i les temperatures.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.