Lleida Marxa
Inici Notícies

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida rep el guardó lleidatà més internacional

Data de publicació: 3/6/2014

El premi s’atorga per unanimitat “per l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica” i va adreçat, molt especialment, a les persones que formen part de la institució “per ser els veritables protagonistes dels projectes de recerca”

PROJECCIÓ EXTERIOR

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha estat guardonat amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2014, el guardó instituït per l’Ajuntament de Lleida amb l’objectiu de promoure la projecció internacional de Lleida i la seva àrea d’influència. Amb aquest premi es reconeix públicament i institucionalment la trajectòria de persones, institucions, empreses o entitats de la societat civil que hagin destacat per la seva aportació al coneixement o el ressò internacional de Lleida i el seu entorn geogràfic a través de treballs dins dels àmbits acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

La presidenta del jurat del premi, la periodista Rosa Maria Calaf, ha exposat els motius que han portat al jurat a atorgar el premi d’aquesta sisena edició a l’IRB. Entre altres, per “l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica”, entre la qual s’ha destacat:

1-. La participació en projectes científics internacionals en col·laboració i associació amb institucions, organismes i empreses internacionals

2-. El gran nombre de publicacions en revistes especialitzades, la major part en publicacions de gran impacte i/o internacionals

3-. La participació de professionals de molt diverses nacionalitats en grups científics i de recerca

4-. L’organització de gran quantitat de jornades i congressos i activitats de caràcter internacional i la participació com a ponents dels seus membres en els organitzats fora de les nostres fronteres

5-. Que una gran part dels investigadors postdoctorals procedeixen de tercers països i són molts altres els que sol·liciten, des de diverses parts del món, la incorporació en els grups de recerca de l’organisme lleidatà.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha felicitat l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i ha recordat que l’organisme va ser acreditat recentment com a Institut d’Investigació Sanitària per l’Institut de Salud Carlos III de Madrid. El paer en cap ha posat de manifest, d’aquesta manera, la gran tasca d’excel·lència investigadora iniciada fa anys pels investigadors de l’àmbit sanitari de Lleida. Finalment, el tinent d’alcalde i responsable de Projecció Exterior de la Paeria, Fèlix Larrosa, ha mostrat la seva satisfacció per la feina realitzada per l’IRB i ha assenyalat l’esforç i la voluntat de posicionar Lleida en el panorama internacional per part de les empreses, institucions, organismes i entitats de la ciutat.

En aquesta edició del Premi Internacional Ciutat de Lleida s’han presentat 8 candidatures. Aquest premi internacional s’atorga anualment per l’Ajuntament de Lleida a qui un jurat format per persones de reconeguda trajectòria internacional decideixi prèvia presentació de candidatures. Rosa Maria Calaf, periodista i excorresponsal de TVE a la Xina, és la presidenta del jurat, del qual també formen part Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UDL, el president del grup Ros Roca i president del Consell Social de la UDL, el periodista i exdirector de La Vanguardia, Lluís Fox, el tinent d’alcalde i regidor de Turisme i Projecció Exterior, Fèlix Larrosa, i el guanyador de l’any passat, Francesc Sapena de l’empresa Lleida.net.

Bronze d'Ascoli

El guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat “Bronze d’Ascoli”, document legal de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana.

Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la nostra ciutat, Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior.

Guardonats

El 2009 es va convocar la primera edició d’aquest premi. El jurat va decidir atorgar el Premi Internacional Ciutat de Lleida al cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), el Dr. Roc Pifarré Florejachs, per la seva trajectòria professional, ja que va ser pioner en les operacions coronàries i era reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial.

En l’edició de 2010, el jurat va concedir el premi a la Universitat de Lleida, atesa la seva llarga història, la presència internacional d'alumnes lleidatans i lleidatanes, les publicacions internacionals realitzades pels docents de la universitat, la presència d'estudiants i personal investigador estranger a la universitat i els convenis signats amb altres universitats d’arreu del món, entre altres motius.

En l’edició de 2011, el guardó va recaure en Custodi Dalmau Salmón (Custo Dalmau). Els motius d’aquesta decisió van ser la declarada voluntat de promoció de Lleida i la seva àrea d’influència, havent projectat la ciutat de Lleida arreu del món amb la seva tasca empresarial i pública, tasca materialitzada en accions de promoció internacional que han tingut com a referència Lleida i els seus elements i espais representatius, com la desfilada a la Seu Vella l’any 2008.

El 2012 es va atorgar el guardó al Dr. Ferreruela, oftalmòleg. El jurat va destacar en la seva decisió la seva dilatada trajectòria dedicada a activitats humanitàries en l’àmbit de l’oftalmologia a diversos països del món i com a promotor de la Fundació Ferreruela Sanfeliu.

L’any passat l’empresa guardonada va ser Lleida.net, per la seva clara aposta per l’emprenedoria i la innovació i per portar el nom de Lleida arreu del món.

 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.