Lleida Marxa
Inici Notícies

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa l’Open Data

Data de publicació: 16/2/2011

Obre als ciutadans les dades públiques de l’Administració perquè aquests puguin crear nous productes i serveis

ACCÉS - Informàtica

L’Ajuntament de Lleida, mitjançant Accés-Institut Municipal d’Informàtica, inicia el projecte Open Data, un servei que consisteix en posar a disposició pública i lliure les dades que genera l’Administració en formats digitals, estandarditzats i oberts perquè la ciutadania o les empreses les utilitzin. La tinenta d'alcalde Montse Mínguez ha destacat que aquesta iniciativa fomenta la reutilització de les dades generades pel sector públic per a finalitats comercials i no comercials: "els serveis públics produïm molta informació potencialment reutilitzable per la ciutadania i per la indústria de continguts digitals, com ara dades socials, econòmiques, geogràfiques, meteorològiques o turístiques, entre d'altres. 

Amb l’Open Data, l’Administració augmenta la transparència de la seva gestió ja que el ciutadà accedeix a una visió real de la prestació de serveis. A més, es promociona el teixit econòmic i la innovació perquè s’obren importants volums d’informació que les empreses poden utilitzar gratuïtament per complementar els seus productes i serveis.

L’Ajuntament ha habilitat un web municipal amb les eines necessàries per utilitzar l’Open Data. Aquesta web està disponible a: www.paeria.cat/opendata. En aquest lloc, els usuaris s’informaran sobre la metodologia a seguir, accediran a les dades subministrades i coneixeran el seu origen i la freqüència d’actualització. A més, veuran exemples sobre com utilitzar-les dades, iniciatives d’altres usuaris i les aplicacions que han fet d’aquestes dades. Així mateix, podran aportar idees i suggeriments o concertar entrevistes amb els dinamitzadors TIC del Institut Municipal d'Informàtica perquè els informin i assessorin.

Open Data és una de les últimes tendències en el món de l'Administració Electrònica, Ajuntaments com el d'Hèlsinki, Chicago, New York, Paris, Amsterdam o Berlín en són pioners. A Espanya, el Govern Central i diverses comunitats autònomes estan treballant en aquest concepte. Pel que fa als municipis, només l’estan desenvolupant ajuntaments com Lleida, Barcelona, Saragossa o Gijón. Lleida és el primer que el posa en marxa.

En termes legals, la reutilització de la informació pública està regulada en la Llei 37/2007, de 16 de novembre, que transposa la Directiva 2003/98/CE del Parlament Europeu i del Consell.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.