Lleida Marxa
Inici Notícies

Una exposició ressegueix la trajectòria de Jaume Minguell

Data de publicació: 19/11/2009

A l'Espai Cavallers, del 19 de novembre al 13 de desembre

CULTURA


Versió de la notícia per imprimir

Compartir:

Què és això?

L'Espai Cavallers acull des d'aquest 19 de novembre i fins al proper 13 de desembre, una exposició que presenta una selecció de pintures i dibuixos de diferents etapes de la trajectòria de Jaume Minguell (1922-1991). El recorregut parteix dels inicis, amb pintures dels anys 40, i segueix amb l'etapa abstracta dels anys 60, en què participa del corrent informalista. La tinenta d'alcalde Montse Parra assisteix aquest dijous a la inauguració de l'exposició.

La mostra es completa amb pintures i dibuixos on recupera de nou la figuració i interpreta de nou la gent i el territori, on queda palès l'extraordinari domini del dibuix i de la pintura de Jaume Minguell. La seva trajectòria ve marcada per la intensa dedicació a la pintura i al dibuix al llarg de 50 anys, amb una extensa producció en la que participa de diverses corrents, i procediments.

Biografia
Jaume Minguell i Miret (Tàrrega, 1922 - 1991). Pintor. S'inicia de molt jove en la pràctica del dibuix i la pintura. Paral·lelament rep formació a l'Escola d'Arts i Oficis de Tàrrega, amb el mestratge d'Àngel Oliveras, deixeble de Russinyol, cosa que fa que la seva primera formació sigui postimpressionista. Anys més tard entra en contacte amb el pintor Vila Puig, amb qui interpreta el paisatge.

Durant els anys 40 participa en diversos certamens col·lectius locals i estatals. L'any 1942 obtè la Primera Medalla a l'exposició nacional de la Dirección General de Bellas Artes del Círculo de Bellas Artes de Madrid i el primer premi de dibuix a la 2a Exposición Provincial de Educación y Descanso a l'Institut d'Estudis Ilerdencs l'any 1943. L'any següent realitza la seva primera exposició individual a Tàrrega i l'any 1949 a Barcelona, a la sala Rovira. És en aquest moment quan s'inicia en la pràctica de la pintura mural a l'Església de Santa Maria de Verdú.

En la dècada dels 50 es succeeixen els viatges, concretament a Florència, Roma i Venècia. París també serà un dels llocs que descobreix i on també retorna en altres ocasions. L'any 1953 viatja a Holanda, on a l'estudi de la pintura, en aquesta ocasió, s'hi suma la pràctica del paisatge, concretament a Amsterdam i la Haia. Posteriorment es desplaça a Bèlgica, a Bruges i Gant.

A partir de l'any 1960 la pintura mural esdevé una pràctica intensa en la trajectòria de Jaume Minguell, època en la que realitza grans conjunts com és el cas de l'Església Nova de Sant Miquel de Mont-roig del Camp, l'Església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega, el Palau de la Diputació de Lleida, als quals cal afegir altres conjunts a Tornabous, Golmès, Tàrrega, Lleida, Riba-Roja d'Ebre, etc.

Durant aquests anys Jaume Minguell participa del corrent abstracte. Aquesta voluntat experimental apareix ja a en l'exposició "Pintura Actual", col.lectiva a l'Institut Francès de Barcelona, al Saló de Maig de 1965; les convocatòries del Premi Ynglada Guillot de 1965 i 1967; la Biennal Estrada Saladrich, o internacionals com la col.lectiva de Pintors Europeus Contamporanis a Nova York. Una de les darreres presències en aquesta aventura informalista fou la participació a l'exposició col.lectiva de dibuixos a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida l'any 1968.

També participa als Premis de Pintura i Gravat Ciutat de Barcelona, la col.lectiva "Les Peintres Catalans au Chateau de Collioure", a Barcelona i al castell de Colliure, la Medalla Maria Vilaltella del Cercle de Belles Arts, on obtè, l'any 1968, el Premi Social.

Durant aquesta etapa l'any 1964, juntament amb els pintors lleidatans Albert Coma Estadella, Ernest Ibàñez, Àngel Jové, Víctor Pérez Pallarés i Albert Vives, funda el "Grup Cogul" i duen a terme diverses exposicions col.lectives a Lleida, Tàrrega, Saragossa i Barcelona fins el 1965 en què cesa el grup. Obtè una menció especial en el "3r Premi de Dibuix Joan Miró" del Cicle d'Art d'Avui, al Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona.

L'any 1971 obtè la llicenciatura de Belles Arts a la Universitat de Barcelona. El 1975, amb la càtedra de dibuix, es desplaça a Sama de Langreo (Astúries) on imparteix classes a l'Institut "Jerónimo González". Durant els gairebé dos anys d'estada, instal.la el seu estudi i treballa intensament en una obra on interpreta el paisatge, la gent i la vida del territori, i, on recupera les figuracions i un cert expressionisme amb tonalitats de rel informalista. Hi realitza, alhora, pintures murals.

L'any 1976 s'incorpora a l'Institut de Batxillerat de Tàrrega, i, reprenent el treball a l'estudi de casa seva, instal.la un segon taller a Guimerà, compartit amb el pintor Antoni Lamolla. Al llarg d'aquesta dècada les exposicions individuals es succeeixen a Tàrrega, Balaguer, Lleida,,Sama de Langreo, Vilanova i la Geltrú, Sòria, Tarragona, Barcelona, La Seu d'Urgell, etc. La producció mural segueix sent una constant en aquesta etapa: pinta frescoa a Sama de Langreo, Tàrrega, Balaguer, etc.

Durant els anys 80, marcats altre cop pels viatges a Itàlia i Holanda, i per la intensa dedicació al dibuix, la pintura i el gravat, realitza un gran nombre d'exposicions, tant a nivell individual com col.lectiu.: els anys 1984 i 1989, la segona antològica al voltant dels gairebé cinquanta anys dedicats a la pintura, a la Sala Gòtica de l'Institut d'Estudis Ilerdencs; el 1988 al Cercle Català de Madrid, a la Galeria Augusta de Barcelona, etc. Col.lectives com "Pintura Contemporània a Lleida 1930-1980"i "Grup Cogul de Lleida 1964-65" a Lleida, "100 anys de pintura a Tàrrega" a Tàrrega, "Dues propostes de figuració" al Centre Cultural de la Caixa de Terrassa, "Del Vell al Nou" a la Sala d'exposicions de la Caixa de Pensions de Lleida, etc.

L'any 1988 rep la Medalla Morera i al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida es realitza una exposició on es revisa tota la trajectòria en pintura mural al fresc de l'artista, amb l'obra preparatòria dels més de 50 conjunts realitzats al llarg dels gairebé quaranta anys de dedicació. Mor a Tàrrega el 2 de gener de 1991.

<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.