A mig camí de l'infinit - Soc de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inicio Noticias

L’Eix Comercial guanya 700 metres per als vianants

Data de publicació: 16/12/2006

Es consolida entre els centres comercials urbans més llargs d’Europa i el tercer de més qualitat de Catalunya

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha inaugurat avui la 3a fase de la reforma de l’Eix Comercial, un cop enllestides les obres de renovació del paviment, serveis, mobiliari urbà i il•luminació del tram comprès entre la plaça Paeria i el carrer de Sant Joan, de la plaça de la Sal a la Diputació i carrer del Carme i la semipeatonalització del carrer Democràcia, la travessera del Carme i el carrer Bafart. Amb la finalització de la darrera fase d’urbanització culmina una renovació en profunditat del principal eix de vianants de la ciutat, un procés que ha estat àmpliament participatiu, en el qual s’ha informat puntualment les entitats afectades per tot el procés de l’obra i que ha incorporat bona part dels suggeriments i al•legacions presentades.

Les obres de l’Eix es van iniciar l’any 2004 i s’han desenvolupat en tres fases. La renovació ha afectat gairebé 2.400 metres lineals, uns 20.300 metres quadrats. La tercera fase ha comptat amb prop de 4,5 milions de pressupost, la segona va tenir un pressupost de 5,5 milions i la primera va suposar una inversió de 3.074.738 €. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat que "aquest és el tipus d'urbanisme que volem a la ciutat, on la persona és la prioritat". Ros ha dit que "volem a la ciutat un comerç tradicional ben desenvolupat i la tasca de l'Ajuntament és crear les infraestructures perquè això sigui possible". L'alcalde ha assegurat que cal treballar amb la mateixa cura en les zones comercials de la Zona Alta, Bordeta, Cappont, Pardinyes i Balàfia.

Per la seva banda, el president de l'Associació de comerciants de l'Eix, Carles Fontova, ha destacat que "s'ha aconseguit un eix homogeni que ens ha d'ajudar a superar-nos a nosaltres mateixos". L'eix comercial de Lleida està considerat actualment com el tercer de més qualitat de Catalunya.

Amb la renovació de l’Eix s’han instal•lat 105 nous bancs, cadires i cubs, 67 jardineres, 77 papereres 5 fonts i 3 aparca bicicletes. La renovació de l’arbrat de la plaça Sant Joan inclou la plantació de 25 nous arbres.

Inversió comercial de futur
L’Ajuntament de Lleida ha afrontat la renovació de l’eix com una inversió comercial de futur, convertint-se en un aparador urbà privilegiat. Aquesta 3a fase de les obres (2006) l’han realitzada RETAMAL, BENITO ARNÓ i ROMERO POLO i ha abastat el tram des de la plaça Paeria a l carrer Sant Joan, de plaça la Sal a la plaça de la Diputació i al carrer del Carme i la semipeatonalització del carrer Democràcia juntament amb Travessera del Carme i Bafart. D’aquesta fase de la renovació de l’Eix destaca que al lateral de la plaça Sant Joan és un dels pocs trams de l’obra on s’ha col•locat un paviment diferent de la pedra rosa de Porriño, s’ha utilitzat un llosat de pedra tractat especialment per evitar les relliscades.

La primera fase de les obres (2004) es va centrar en les zones més exteriors: carrer Alcalde Costa (entre República del Paraguai i Avda. de Catalunya) el carrer de Sant Antoni (entre Avda. De Catalunya i la plaça de la Catedral) i el carrer Cardenal Remolins. Les empreses adjudicatàries van ser Benito Arnó, Sorigué i Romero Polo

La segona fase de les obres (2005) va afectar 929 metres lineals (9810 m2) i va abastar els carrers Major (des de la plaça Catedral fins a la Paeria), Alcalde Mestre, Democràcia, Pi i Margall, Igualada, Magdalena i plaça de Mossèn Jacint Verdaguer. En aquesta fase des les obres va tenir lloc la troballa arqueològica més important de tot el procés: el Portal de la Magdalena, un dels principals accessos de la Lleida Medieval. Estava situat en la cruïlla del carrer de Pi i Margall i de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer. Aquest indret, així com en el punt on es va localitzar part de la muralla del s. XVII (c/Democràcia/Pi i Margall) s’han senyalitzat amb rajoles de color negre. La resta de la pedra utilitzada en la tota la reforma de l’Eix és llosa natural de granet rosa de Porriño.

Minimitzar les molèsties
Durant tot el procés de renovació de l’Eix s’ha posat un telèfon a disposició dels ciutadans i els comerciants de la zona, el 900 300 801 i una adreça de correu electrònic viapublica@paeria.es . També s’han anat habilitant zones de càrrega i descàrrega en espais propers als establiments comercials situats en zona d’obres.

Les tres fases de les obres s’han realitzat coincidint amb l’època de menys activitat ciutadana i comercial.


Reconeixement
El projecte de renovació de l’Eix Comercial, en ple centre de la ciutat de Lleida, ha estat reconegut aquest estiu amb un dels premis de la Generalitat a la Iniciativa Comercial. L’Ajuntament de Lleida ha estat distingit en la categoria de Projectes de millora de l’espai urbà.

<< Tornar
El texto que aparece a continuación está traducido con el traductor automático de Google.


Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servicio de información Téfono 010 010 Información y condiciones de uso Servicio de atención a personas sordas o con discapacidad auditiva y/o de fonación
Direcciones, teléfonos y faxs municipales
paeria@paeria.cat

Ver esta web en:
versión móvil | versión clásica

© Ajuntament de Lleida | Aviso legal
Accesibilidad
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.