A mig camí de l'infinit - Soc de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inicio Noticias

L’Ajuntament de Lleida recupera 913 nínxols antics al cementiri municipal i en construeix 217 de nous i 20 nínxols capella

Data de publicació: 28/10/2015

Àngel Ros anuncia que s’està treballant en un catàleg de panteons i tombes del Departament de Santa Cecília i destaca que s’inicia un procés de recuperació patrimonial mitjançant la rehabilitació de mausoleus amb valor històric i artístic que siguin propietat municipal

Homenatge a Enric Pubill “Lo Parrano” amb motiu del centenari del seu naixement

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES PER ALS DRETS DE LES PERSONES

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, i el tinent d’alcalde, doctor i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha realitzat aquest matí la tradicional visita al cementiri municipal amb motiu de la festivitat de Tots Sants. El paer en cap ha explicat que enguany s’han recuperat 913 nínxols del Departament de Santa Cecília, un dels més antics del cementiri, que tornen a passar a titularitat municipal. En aquests moments s’estan construint 217 nínxols nous en el Departament Ecumènic i properament es durà a terme la construcció de 20 nous nínxols capella. L’alcalde ha explicat que, amb aquestes actuacions es fa un salt qualitatiu important i que l’espai disponible del cementiri queda garantit per uns 30 anys aproximadament, una xifra que s’ha incrementat sensiblement amb aquesta recuperació d’antics nínxols i construcció de nous. Inclou tall de veu d’Àngel Ros

Enguany també s’ha dut a terme la reforma de l’arc que va des del Departament de Sant Anastasi a Santa Cecília i la millora dels serveis higiènics de la capella del cementiri. Properament s’enderrocarà una paret del Departament Verge de Montserrat per obrir un pas entre el Departament de Sant Crist i el de Verge de Montserrat.

En l’àmbit de patrimoni artístic i cultural vinculat a l’activitat funerària, Àngel Ros ha anunciat que properament es presentarà un catàleg de panteons i tombes del Departament de Santa Cecília, que actualment està a impremta. També s’endega un procés de recuperació de patrimoni mitjançant la rehabilitació de mausoleus amb valor patrimonial històric i artístic que són propietat municipal. En aquest sentit, properament s’iniciarà la rehabilitació del mausoleu d’Enric Nuet. Inclou tall de veu d’Àngel Ros.

Coincidint amb la celebració de Tots Sants i com ja és tradició, el paer en cap ha fet públiques les dades d’inhumacions i incineracions. Dels 1065 sepelis al cementiri de Lleida des de l’octubre de 2014 al mateix mes de 2015, 708 (66,48%) han estat inhumacions i 357 (33,5%) incineracions. El paer en cap ha explicat que les incineracions segueixen la tendència creixent dels darrers anys i ha assenyalat que les incineracions han passat del 31% l’any 2014 al 33,5% l’any 2015. Inclou tall de veu d’Àngel Ros.

El 23,44% dels enterraments (166) s’han fet en nínxols nous mentre que la resta, el 76,55% (542), han tingut lloc en tombes ja utilitzades anteriorment. Pel que fa als títols funeraris, enguany s’han expedit 448: 194 títols de dret funerari per a nínxols i columbaris nous, 1 ha passat de lloguer a cessió, 245 s’han actualitzat i 8 s’han subscrit com a lloguer.

Homenatge a Enric Pubill “Lo Parrano”, conegut artista lleidatà

Durant la visita institucional al cementiri amb motiu de la Festivitat de Tots Sants s’ha destacat enguany la figura d’Enric Pubill, conegut com “Lo Parrano”, artista polifacètic lleidatà. Durant el decurs de l’homenatge, que ha comptat amb la presència de la família de l’artista, s’ha fet una ofrena floral.

Lo Parrano va actuar en teatres i cinemes i va conformar el que es coneix com a món carrincló. Als anys 60 i 70 encapçalà la formació Los Parranos, amb el seu germà Pepe, guitarrista, les seves filles Soledat i Dolors, ballarines i cantants, i un nebot, Manuel. D’entre les peces més recordades destaquen “El garrotin de Lleida” o “La Dolores de la Tenda”. Amb el Marquès de Pota i Carles Juste “Beethoven” va publicar Lleida Carrinclona (1987). Enric Pubill va ser enterrat al cementiri municipal el 14 de gener de 1989.

Les personalitats homenatjades els darrers anys han estat Joan Oró, Lluís Roca Florejachs, Magí Morera, Maria Rubíes, Víctimes del a Guerra Civil, Francesc de Paula Morera i Gatell, Emili Pujol i Ricard Vinyes.

 


<< Tornar
El texto que aparece a continuación está traducido con el traductor automático de Google.


Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servicio de información Téfono 010 010 Información y condiciones de uso Servicio de atención a personas sordas o con discapacidad auditiva y/o de fonación
Direcciones, teléfonos y faxs municipales
paeria@paeria.cat

Ver esta web en:
versión móvil | versión clásica

© Ajuntament de Lleida | Aviso legal
Accesibilidad
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.