Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La campanya de sensibilització escolar sobre les discapacitats comença amb els alumnes dels Camps Elisis

Data de publicació: 5/12/2017

La Paeria, amb la col·laboració de diverses entitats, organitza des del 2006 l’activitat “Ara tu tens l’oportunitat, Viu les discapacitats”, per la qual han passat 5.474 alumnes d’escoles de la ciutat. Amb aquesta iniciativa els nens i les nenes es posen al lloc de l’altre per entendre les necessitats de les persones amb algun tipus de discapacitat

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES PER ALS DRETS DE LES PERSONES

La campanya de sensibilització escolar “Ara tu tens l’oportunitat, Viu les discapacitats” ha iniciat avui una nova edició amb l’activitat organitzada a l’escola Camps Elisis. La Paeria promou aquesta iniciativa per conscienciar els nens i les nenes que les discapacitats no limiten les capacitats de les persones i que amb adaptacions i suports adequats es desenvolupa una vida normalitzada. La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones organitza l’activitat des de l’any 2006 i, en aquest temps, hi ha participat 5.474 alumnes, d’11 i 12 anys, d’una desena d’escoles de la ciutat. Enguany, s’hi sumaran mig miler d’alumnes més.

L’Ajuntament de Lleida coordina l’activitat amb diverses entitats que treballen amb o per a les persones amb discapacitat, com Aspid, Once, Deixa’ns signar, Down Lleida i Salut Mental Ponent. L’experiència esdevé altament gratificant perquè a través de diverses activitats relacionades amb el món dels discapacitats, els nois i les noies visualitzen diferents materials i entendre les sensacions que viuen com, per exemple, què sent una persona discapacitada davant una rampa amb massa inclinació, com es mou per la ciutat una persona cega, com es desenvolupa una persona sorda en un món de crits i sorolls, etc. Les diferents situacions fan reflexionar sobre allò que comporta aquest tast de realitat i l’experiència viscuda queda interioritzada. D’aquesta manera, s’incorpora com a propi el valor essencial de respecte a la diferència.

La gimcana escolar s’impulsa en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre. L’Ajuntament va iniciar els actes de commemoració el divendres, dia 1, amb la presentació del Decàleg de Recomanacions d’accessibilitat, en els espais d’oci, cultura i temps lliure, que s’ha desenvolupat per entitats membres del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat. La Paeria treballa per fomentar accions per fer efectiva la igualtat entre els ciutadans i els seus drets. El projecte “Ara tu tens l’oportunitat; viu les discapacitats” va sorgir d’unes de les propostes del Pla local d’acció per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitats, elaborat a l’any 2006. La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones treballa, també amb la població més jove, per conscienciar sobre les peculiaritats i vivències de les persones amb qualsevol tipus de discapacitats.