Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La ciència surt als carrers de Lleida per despertar vocacions científiques entre els més joves

Data de publicació: 19/5/2014

Àngel Ros: “Només despertarem vocacions científiques i tecnològiques als nens i nenes si des de petits els trametem el concepte que la ciència és divertida”

Més d’un miler de persones participen el proper dissabte en el Dia de la Ciència al Carrer, que incorpora el Museu de l’Aigua com a espai expositiu i comptarà també amb la presència de l’Eureka, l’amiga científica del Caragol Banyetes

El certamen s’emmarca enguany dins l’any Any Oró, una efemèride que té l’objectiu de fomentar la cultura i les vocacions científiques com a motor de creixement personal, cultural i acadèmic

CULTURA/EDUCACIÓ

La ciència tornarà a envair, un any més, el centre de Lleida amb motiu de la celebració de la 8a edició de Ciència al Carrer, una iniciativa que tindrà lloc el proper dissabte a la tarda i que té per objectiu desvetllar l’interès científic entre la ciutadania i, en particular, entre els més joves, mitjançant un ampli ventall d’exhibicions i demostracions amb base científica.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el director dels SSTT d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, la directora del CaixaFòrum, Maribel Tost, el coordinador de l’esdeveniment, Antonio López, i la tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, han presentat avui el certamen, que comptarà amb la participació d’unes 1035 persones –uns 856 nens i nenes de la demarcació de Lleida i 70 expositors, entre els quals 46 escoles i 24 centres de diferents tipus relacionats amb la divulgació científica.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat l’aposta de la Paeria per tot el que representa la divulgació de l’interès per la ciència. “Creiem que només despertarem vocacions científiques i tecnològiques als nens i nenes si des de petits trametem el concepte de que la ciència és divertida”, ha remarcat el paer en cap. Per la seva banda, Maribel Tost ha explicat que el CaixaForum se suma al Dia de la Ciència al Carrer amb una sala de projeccions semiesfèrica que, a través d’una cúpula inflable, submergirà els participants en les peculiaritats del cel en cadascuna de les diverses estacions de l’any.

Miquel Àngel Cullerès s’ha mostrat satisfet pel fet que Lleida sigui un pol d’atracció en divulgació científica, i ha explicat que, amb aquests tipus d’activitats, es demostra la voluntat d’atansar la ciència a la ciutadania. “L’àmbit educatiu és el millor entorn per estimular vocacions científiques”, ha conclòs Cullerès. Antonio López ha coincidit en assenyalar Lleida com un pol de divulgació científica a nivell educatiu, i ha explicat que la fira que es desenvolupa a Lleida és la primera d’aquest estil a Espanya.

L’avinguda Blondel, la Plaça de les Comèdies, el carrer Major, el pati de l’IEI, el Caixafòrum i, també, i com a novetat d’enguany, el Museu de l’Aigua s’ompliran de ciència el proper dissabte a la tarda, on els participants podran trobar experiments de tot tipus, robots, exhibició de llibres de divulgació científica i presentacions.

Altres activitats paral•leles, com la visita nocturna al Castell dels Templers la nit de divendres, a les 21.30 hores, que anirà acompanyada d’una sessió d’observació astronòmica a càrrec d’Anicet Cosialls i José Manuel Pérez, o la jornada matinal al Museu de l’Aigua, completaran un esdeveniment de divulgació i promoció de la ciència plenament consolidat a la ciutat. Una altra de les novetats d’enguany serà la presència en el certamen de la nova amiga del Caragol Banyetes, l’Eureka, que ensenyarà als nens i nenes de Lleida que estudiar, aprendre i fer experiments científics també pot resultar divertit. Cal destacar que el cartell del Dia de la Ciència al Carrer ha estat realitzat pels alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

Ciència al Carrer és una fira on divulgadors de la ciència, investigadors, professors, empreses i centres docents mostren el seu treball, tot intentant fomentar la curiositat, la inquietud, la pregunta, l’esperit crític i l’escepticisme davant les explicacions irracionals. El certamen s’emmarca enguany dins l’any Any Oró, una efemèride que té l’objectiu de difondre el llegat i la figura del científic lleidatà Joan Oró i fomentar, d’aquesta manera, la cultura i les vocacions científiques com a motor de creixement personal, cultural i acadèmic.